8. května 2021 • 16:45

Hamiltonův milník: vyhrál stou pole position, ovládl kvalifikaci ve Španělsku

Autor: ČTK, ros
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brit Lewis Hamilton z Mercedesu vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Španělska formule 1 a získal jubilejní 100. pole position v kariéře. Úřadující světový šampion porazil o 36 tisícin sekundy rivala Maxe Verstappena z Red Bullu. Stal se prvním pilotem v dějinách, jenž má trojciferný počet startů z prvního místa. Třetí skončil Hamiltonův týmový kolega Valtteri Bottas.



Britský fenomén rozhodl o dalším životním milníku už v první jízdě závěrečné části, kdy zajel čas 1:16,741. Verstappen, který předtím vyhrál třetí trénink, se na něj při posledním pokusu dotáhl, ale těsně nepřekonal. "Ano, moc děkuji, chlapi," radoval se ještě v kokpitu Hamilton, který rovněž obhájil v Barceloně loňské kvalifikační vítězství. V nedělním závodě bude lídr šampionátu útočit na třetí triumf v sezoně. Aktuálně vede před nizozemským sokem o osm bodů.

Mezi nejlepší čtyřku se vměstnal i Charles Leclerc z Ferrari. Slavná italská stáj si připomínala smutné výročí 39 let od smrti Gillese Villeneuvea. Pátý byl Esteban Ocon z Alpine. Zklamáním byl naopak výkon druhého pilota Red Bullu Sergia Péreze. Mexický jezdec v první části rozhodující fáze vyjel po smyku mimo trať a další jeho čas stačil jen na osmé místo.

Lewis Hamilton vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Španělska
Lewis Hamilton vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Španělska

V první části kvalifikace zase nečekaně skončil Juki Cunoda z AlphaTauri, který při pokusu o závěrečné nejrychlejší kolo chyboval a k postupu mu chybělo sedm tisícin. Mladý Japonec zahájí až jako šestnáctý. Mimo první desítku skončila i dvojice z Aston Martinu Lance Stroll (11.) a Sebastian Vettel (13.).

Velká cena Španělska začne v neděli v 15:00.

Kvalifikace na Velkou cenu Španělska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Barceloně:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:16,741, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,036, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,132, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,769, 5. Ocon (Fr./Alpine) -0,839, 6. Sainz (Šp./Ferrari) -0,879, 7. Ricciardo (Austr./McLaren) -0,881, 8. Pérez (Mex./Red Bull) -0,960, 9. Norris (Brit./McLaren) -1,269, 10. Alonso (Šp./Alpine) -1,406.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud