9. října 2021 • 16:25

Vítěz kvalifikace Hamilton odstartuje 11., šanci chce využít parťák Bottas

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Britský jezdec Lewis Hamilton vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Turecka vozů formule 1, kvůli trestu za výměnu motoru ale zahájí závod až z jedenáctého místa. Pole position obsadí jeho týmový kolega z Mercedesu Valtteri Bottas, který zajel druhý čas, v přední řadě ho na startu doplní dnes třetí Max Verstappen z Red Bullu.



Fin Bottas, který po sezoně odejde do Alfy Romeo a na jeho místo přijde George Russell z Williamsu, se dočkal 19. pole position v kariéře. Na okruhu v Istanbulu zaostal za Hamiltonem o 130 tisícin sekundy a potvrdil, že se Mercedesu na této trati daří. Vedle kvalifikace zde „Stříbrné šípy“ dominovaly také v pátečních trénincích.

„Byla to dobrá kvalifikace a máme výsledek, jaký jsme chtěli. Lewis minimalizoval následky penalizace a já jsem na pole position. V neděli se budu soustředit na svůj vlastní závod a pokusím se udržet co nejlepší rychlost,“ řekl před televizními kamerami Bottas.

Úřadující šampion Hamilton bude v závodě hájit dvoubodový náskok v čele mistrovství světa před Verstappenem z nevýhodné pozice. Penalizaci měl jistou už od pátku, kdy nasadil do tréninku nový spalovací motor. Jelikož ale neměnil celou pohonnou jednotku, nýbrž jen jednu část, dostal mírnější trest v podobě odsunu o deset míst. „Na této trati není lehké předjíždět, takže to v neděli bude obtížné probojovat se vpřed. Uvidíme ale, co se dá dělat,“ uvedl Hamilton.

Jeho rival v boji o titul Verstappen by rád využil Hamiltonovu absenci v čele na maximum. „Časy vypadaly dobře, jen jsme trochu ztráceli na rovinkách. Musíme se na to podívat, ale oproti tréninkům jsme určitě udělali posun. Uvidíme, jaké bude přes noc počasí, a jsem zvědavý, jak budeme v závodě konkurenceschopní. Jízda na této trati mě baví, hlavně osmá zatáčka,“ prohlásil Verstappen.

Maximální penalizaci obdržel za výměnu motoru Carlos Sainz z Ferrari, který začne závod z chvostu pole. Jeho týmový kolega Charles Leclerc zahájí jako třetí. Do první desítky se vešli také oba piloti AlphaTauri. Pierre Gasly odstartuje jako čtvrtý, Júki Cunoda devátý.

Z první části kvalifikace nepostoupil překvapivě Daniel Ricciardo, který skončil s McLarenem šestnáctý. Prostřední část si naopak k radosti týmu Haas zajel Mick Schumacher, jenž do závodu odstartuje na 14. příčce.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud