Marie Sehnálková
1. června 2022 • 12:12

Nenápadná žena přechytračila Ferrari. Kdo je bruneta z paddocku?

Autor: Marie Sehnálková, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ferrari se mohlo v Monaku radovat z doublu, jenže cestu italského týmu zkřížila drobná bruneta. Hannah Schmitzová jim přímo před jejich očima ukradla téměř jasné vítězství. Kdo je žena, která rozhodla GP v Monte Carlu?



Kdyby nepršelo, pravděpodobně by Charles Leclerc odkroužil celý závod na prvním místě. Jenže proměnlivé počasí dalo prostor taktickým manévrům. Ferrari nenašlo odpověď na riskantní strategii Red Bullu a připravilo se tak téměř o jisté vítězství.

Klíčovou roli v úspěchu rakouské stáje sehrála nenápadná žena. Její obličej neplní titulní stránky novin a ani její hlas není známý z pozávodních rozhovorů. I přesto to byla ona, kdo rozhodl celý závod. Seznamte se - Hannah Schmitzová, hlavní strategická inženýrka.

Hannah patří mezi nejrychlejší mozky týmu. Jejím úkolem je okamžitě vyhodnotit situaci na trati a následně navrhnout řešení, které jezdce posune co možná nejvíce vpřed. Oporou v rozhodování jsou jí matematické modely. Ty na dálku zpracovává garáž v britském Milton Keynes. Kromě toho sleduje také chování konkurenčních závodníků, kteří podobně jako Pierre Gasly v Monaku, přezuli na jinou směs už v prvních kolech závodu.

„Jsem hrdý na celý tým, ale především na Hannah. Držela nás na trati i přesto, že ostatní už mířili do boxů, a pomohla nám k nejrychlejším kolům na intermediálkách. Její klid a suverénní rozhodování na základě analýzy továrny v Milton Keynes nás dovedli k vítězství,“ chválil její zkušený úsudek poradce týmu Helmut Marko.

A jak se absolventce Cambridgeské univerzity povedlo dotáhnout tým k dvojitému pódiu? V 16. kole se rozhodla zariskovat a rozpoutala zastávky v boxech v čele závodu. Jako první z úvodní čtveřice zamířil k mechanikům pro pneumatiky do přechodného počasí Sergio Pérez. Díky lépe zvoleným gumám dokázal mexický závodník smazat Leclercův náskok.

Na tuto skutečnost nedokázalo zaskočené Ferrari rychle zareagovat a monackého pilota odvolali do boxů až o dvě kola později. Pérezovi se díky jejich chybě povedl ukázkový undercut a Leclerc se vrátil na trať až za ním.

Po další zmatečné zastávce v 21. kole se Charles Leclerc ještě o místo propadl. Pořadí na čele závodu se opět promíchalo a do konce zůstalo již nezměněné. Do cíle tak dorazil vláček v pořadí: 1. Pérez, 2. Sainz, 3. Verstappen, 4. Leclerc.

Díky Hannah!

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud