18. června 2022 • 23:45

Kvalifikaci v Kanadě vyhrál Verstappen, překvapil Alonso. Leclerc až vzadu

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalifikaci na Velkou cenu Kanady vozů formule 1 vyhrál na usychající trati lídr mistrovství světa Max Verstappen. Úřadující šampion a pilot Red Bullu zajel o 645 tisícin sekundy rychlejší čas než překvapivě druhý Fernando Alonso z Alpine. Třetí skončil Carlos Sainz z Ferrari.



Čtyřiadvacetiletý Verstappen získal svou druhou pole position v této sezoně a patnáctou v kariéře. V nedělním závodě může získat páté vítězství z posledních šesti závodů a zvýšit své vedení v průběžném pořadí MS.

Jeho týmový kolega Sergio Pérez, který na něj ztrácí z druhé příčky 21 bodů, odstartuje po havárii jako třináctý. Třetí muž mistrovství světa Charles Leclerc z Ferrari zase zahájí kvůli nasazení nových komponentů na pohonné jednotce z předposledního 19. místa.

„Navzdory náročným podmínkám se nám podařilo zachovat klid. Nedělali jsme chyby a v poslední části kvalifikace jsme volili správná rozhodnutí. Z tohoto pole position mám velkou radost, stejně jako že jsme zpět v Montrealu. Je skvělé tu zase vidět všechny fanoušky,“ řekl před televizními kamerami Verstappen. Velká cena Kanady se vrátila do šampionátu po třech letech, předchozí dva ročníky byly zrušeny kvůli pandemii koronaviru.

Překvapivý výsledek zajel dvojnásobný mistr světa Alonso. Čtyřicetiletý rodák ze španělského Ovieda využil proměnlivých podmínek na trati a útočil po deseti letech na své první pole position. Naposledy startoval z první příčky v červenci 2012 v rámci GP Německa. Nakonec ale Verstappenův čas 1:21,299 nepřekonal.

„Chutná to skvěle. Zatím tu prožíváme neuvěřitelný víkend a auto dnes bylo mega. Myslím, že i fanoušci mi pomohli udělat další extra krok. Uvidíme, jaké to bude v závodě. V první zatáčce ale na Maxe zaútočím,“ uvedl Alonso.

V závěrečné části kvalifikace zariskoval George Russell z Mercedesu. Britský jezdec jako jediný přezul na suché pneumatiky, poté ale dostal smyk a skončil osmý. Jeho týmový kolega Lewis Hamilton odstartuje o čtyři příčky před ním.

Do první desítky se vešli také oba jezdci týmu Haas - Kevin Magnussen byl pátý, Mick Schumacher skončil hned za ním. Syn sedminásobného mistra světa Michaela Schumachera zaznamenal nejlepší kvalifikační výsledek v F1.

Velká cena Kanady začne v neděli ve 20:00 SELČ.

Kvalifikace na VC Kanady, závod MS F1 v Montrealu:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:21,299, 2. Alonso (Šp./Alpine) -0,645, 3. Sainz (Šp./Ferrari) -0,797, 4. Hamilton (Brit./Mercedes) -1,592, 5. Magnussen (Dán./Haas) -1,661, 6. Schumacher (Něm./Haas) -2,057, 7. Ocon (Fr./Alpine) -2,230, 8. Russell (Brit./Mercedes) -2,258, 9. Ricciardo (Austr./McLaren) -2,450, 10. Čou Kuan-jü (Čína/Alfa Romeo) -2,731.

Monopost: Rychlé, ale nespolehlivé Ferrari? Titul v ohrožení. Bizarní příběh Safety Caru
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud