Marie Sehnálková
22. července 2022 • 18:40

Nepříjemnost pro Sainze. Vyfasoval trest a nejlépe odstartuje jedenáctý

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tento víkend se šampionát formule 1 přehoupne do druhé poloviny. V pořadí dvanáctou Velkou cenu bude hostit francouzský závodní okruh Paul Ricard. S obzvlášť složitou situací se bude muset vypořádat Carlos Sainz, který kvůli penalizaci přijde minimálně o deset míst na startu.



Velká cena Rakouska byla pro španělského jezdce pořádným zklamáním. Ve chvíli, kdy se chystal předjet druhého Maxe Verstappena, se mu začalo kouřit z motoru a o pár chvil později už z něj šlehaly plameny. Pilot Ferrari tak skončil na Red Bull Ringu bez jediného bodu, a aby toho nebylo málo, následky technických problémů si odpyká i tento víkend ve Francii.

Ferrari se po výbuchu motoru rozhodlo Sanzovi nasadit novou řídící jednotku elektroniky. Vzhledem k tomu, že tak učinili již potřetí (povoleny jsou pouze dvě výměny motorového komponentu za rok), španělský jezdec vyfasuje penalizaci v podobě ztráty deseti pozic na startu. Pokud by tedy v kvalifikaci vybojoval první místo, i přesto by v závodě startoval z jedenáctého. Motor závodníka Ferrari je také vybavený novou baterií. Tu mu mechanici vyměnili v této sezoně teprve podruhé.

Startovní pozice ponížená o deset míst nemusí být ještě konečnou. Pokud by se Ferrari rozhodlo po zbytek víkendu přidávat další změny - nasadit nový motor, turbo či jednotky MGU-H a MGU-K, musel by Sainz nevyhnutelně startovat z úplného konce roštu.

Tuto situaci zažil na Velké ceně Kanady jeho týmový kolega Charles Leclerc, který po penalizaci zahajoval GP v Montrealu z 19. místa. I přesto do cíle nakonec dorazil na bodovaném pátém místě. Kvalifikace na závod startuje v sobotu v 16:00, závod je na programu v neděli od 15:00.

Tréninky na Velkou cenu Francie

První trénink: 1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:33,930, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,091, 3. Sainz (Šp./Ferrari) -0,338, 4. Russell (Brit./Mercedes) -0,951, 5. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1,049, 6. Pérez (Mex./Red Bull) -1,244.

Druhý trénink: 1. Sainz 1:32,527, 2. Leclerc -0,101, 3. Verstappen -0,550, 4. Russell -0,764, 5. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,990, 6. Norris (Brit./McLaren) -1,080.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud