21. července 2022 • 19:25

F1 Preview: jubileum hvězdy, potíže McLarenu i smlouva pro Alonsa?

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
0
  • Co nabídne víkendová Velká cena Francie?Co nabídne víkendová Velká cena Francie?FOTO: Koláž iSport.cz

    Bonjour, Paul Ricard! Formule 1 se Velkou cenou Francie přehupuje do druhé poloviny sezony na trati, která budí rozporuplné pocity. „Je to rozhodně jeden z okruhů, kde můžete jít na absolutní hranu, protože zdi jsou opravdu daleko. Za každou chybu se ovšem platí zničenými pneumatikami a upřímně i my jezdci jsme zde občas trochu ztracení,“ narážel Mick Schumacher na modré a červené čáry, které lemují celou trať a svým drsným povrchem zpomalují vozy, které vyjedou do únikové zóny. Co čekat od víkendu, v němž Lewis Hamilton dosáhne na velké jubileum, se dozvíte v tradičním preview!

  • Chrám testování

    Délka trati: 5,842 km
    Počet kol: 53
    Počet zatáček: 15
    Traťový rekord: 1:32,740 – Sebastian Vettel, 2019
    Pneumatiky: sada střední tvrdosti C2–C4

    Okruh postavený z peněz výrobce známého pastisu, po němž nese i název, je přímo ideální pro testování. Nabízí totiž hned 167 (!) různých konfigurací okruhu. Navíc se nachází pouze deset kilometrů od francouzské riviéry, takže po většinu roku nabízí skvělé počasí. Unikátním systémem zavlažování přitom umí věrně napodobit podmínky za deště. „Loni se nám zde dařilo, takže na to budeme chtít letos navázat. Má být ohromné horko, takže zacházení s pneumatikami bude klíčové. Snad jsme se poučili z Rakouska,“ doufá vedoucí muž šampionátu, Max Verstappen, jenž loni ve Francii zvítězil díky strategii dvou zastávek v boxech a odnesl si tak ikonickou sošku gorily.

    Piloti Red Bullu Max Verstappen a Sergio Pérez kropí druhého Lewise HamiltonaFoto Reuters

  • Hamilton: 300. start

    Sedminásobný šampion se ve Francii stane teprve 6. jezdcem v historii Formule 1, kterému se podaří překonat hranici tří stovek závodů. Bájná meta s sebou však nese nepříjemné břímě. Nikomu z pětice Rubens Barrichello, Michael Schumacher, Jenson Button, Kimi Räikkönen a Fernando Alonso se totiž po jejím dosažení nepodařilo vyhrát závod. Lewis Hamilton na Paul Ricard navíc nezasáhne do prvního tréninku. V něm ho nahradí Nyck de Vries, čímž Mercedes splní jedno ze dvou povinných nasazení nováčků do volného tréninku.

    Lewis Hamilton po Velké ceně RakouskaFoto ČTK / AP / Matthias Schrader

  • Drama v McLarenu

    Stáj s papájově oranžovými vozy na sebe letos zatím strhuje více pozornosti svými problémy než hvězdnými výsledky. Aktuálně vzbuzuje velký rozruch situace kolem Daniela Ricciarda, jemuž se z různých důvodů ani ve druhé sezoně v britské stáji nedaří a na kolegu Landa Norrise ztrácí hrozivých 47 bodů. Po veřejné kritice ze strany šéfa týmu Zaka Browna, sice přišlo ujištění australského jezdce, že má smlouvu i pro další rok a hodlá ji dodržet. Mezitím však McLaren podepsal úřadujícího šampiona Indy Car Alexe Paloua a v Portimau testoval s Coltonem Hertou. „Když někoho posadíme do našeho monopostu, tak pouze se vší vážností. A Colton se jeví opravdu zajímavě,“ připustil Brown. Kromě toho je společně se Španělem a Američanem součástí McLarenu i další velký talent, Mexičan Pato. Legendární stáj má před sebou těžké rozhodování.

    Daniel Ricciardo z McLarenu zdraví fanouškyFoto Reuters

  • Alpine je doma

    Pro přejmenovaný Renault jde o domácí velkou cenu a očekávání jsou vysoká. Vždyť Alpine má na bod stejně jako čtvrtý McLaren v celkovém hodnocení šampionátu. „A mohli jsme mít o 60 až 80 bodů víc, kdyby se nám vyhýbali technické problémy,“ rýpnul si do svého týmu Fernando Alonso, jenž ani neodstartoval do sobotního sprintu na Spielbergu. Technický ředitel Alpinu to však vidí jinak. „To se může stát každému. Alpine Fernanda rozhodně nijak nesabotuje. On sám udělal už několik chyb,“ odbyl kritiku Otmar Szafnauer. Tato výměna názorů by však neměla mít vliv na Španělovo pokračování i v příštím roce, což by zavřelo cestu velice talentovanému Oscaru Piastrimu. Úřadujícímu mistrovi Formule 2 a jezdci Alpine. „Je pravda, že dochází k blokování přílivu mladých talentů do F1. Za to ovšem mohou pomalí jezdci a já jsem stále dost rychlý,“ nevidí ve svém pokračování problém dvojnásobný mistr světa.

    Fernando Alonso svedl při Velké ceně Rakouska ostrý souboj s Jukim TsunodouFoto Profimedia.cz

  • Počasí a harmonogram

    Stabilně vysoké teploty kolem 33°C ve stínu a žádné přeháňky. Takové jsou vyhlídky pro závodní víkend na Paul Ricard. „Letos se Velká cena Francie jede skoro o měsíc později než loni, ale letošní pneumatiky nejsou tak náchylné na přehřívání jako ty loňské. Uvidíme, jak to ovlivní strategii,“ připomněl šéf Pirelly Mario Isola charakteristiku osmnáctipalcových pneumatik.

    Pátek: 14:00 – 1. trénink, 17:00 – 2. trénink
    Sobota: 13:00 – 3. trénink, 16:00 – kvalifikace
    Neděle: 15:00 – závod

    Informaci o trati na Velké ceně FrancieFoto Pirelli

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud