7. září 2022 • 19:31

Ferrari ve žlutém. V Monze představí vylepšené formule i kombinézy

Autor: mrs
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ferrari odhalilo nový design monopostu a kombinéz, které budou k vidění o víkendu na domácí velké ceně. Italská stáj se tak rozhodla oslavit výročí okruhu v Monze. „Chrám rychlosti“ vznikl přesně před sto lety.



O víkendu se seriál formule 1 přesouvá už podruhé v této sezoně do Itálie. Na programu je Velká cena ve slavné Monze, která je pro Ferrari vždy výjimečnou událostí. Na okruh přezdívaný „Chrám rychlosti“ tradičně přijíždějí zástupy Tifosi – italských fanoušků stáje Ferrari, kteří zahalí tribuny do červených barev.

Letos se okruh, kterému místní přezdívají La Pista Magica – kouzelná dráha, může navíc pochlubit i úctyhodným výročím. Poprvé byl slavnostně otevřen 3. září 1922 tedy téměř přesně před sto lety.

Tuto významnou událost se Ferrari rozhodlo připomenout vylepšeným vzhledem monopostů. Ty budou už při pátečním tréninku k vidění s novými žlutými prvky. Barevný upgrade se bude týkat krytu motoru, koncovek zadního křídla, loga na zadním křídle, závodního čísla a halo systému. Do žluté se obléknou i samotní piloti, kteří změní barvu kombinézy a helmy.

Žlutá je vnímána jako druhá barva Ferrari po ikonické červené, kterou stáj začala využívat už ve 20. letech 20. století. Tehdejší organizace, které později utvořily dnešní FIA, totiž vyžadovaly, aby byly vozy lakovány podle země původu. Zelená pro Anglii, modrá pro Francii, stříbrošedá pro Německo a červená pro Itálii.

Červenou tak využívalo nejen Ferrari ale i Alfa Romeo, Maserati, Lancia a Abarth. Ačkoliv v 60. letech bylo toto pravidlo zrušeno a začaly se využívat sponzorské barvy i na karoserie, Ferrari zůstalo jediným týmem F1, který u původní barvy setrval dodnes.

„Když Enzo Ferrari před 75 lety automobilku zakládal, rozhodl se, že jednou ze základních barev loga bude žlutá. Vedle modré se totiž právě tato barva objevuje ve znaku Modeny (město, kde se Enzo Ferrari narodil),“ stojí v oficiálním tiskové zprávě Ferrari, která vysvětluje volbu žlutých doplňků pro Velkou cenu Itálie. „Zvolili jsme speciální vzhled u velmi speciální příležitosti, kterým je sté výročí okruhu v Monze.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud