Marie Sehnálková
8. října 2022 • 09:07

„Objev roku" v F1 střídá Gaslyho: Tati, dokázali jsme to. Přimluvil se Max

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hrdinou Velké ceny Itálie se stal nizozemský pilot Nyck de Vries, který musel nečekaně zaskočit za Alexe Albona. Red Bullu se jeho výkony líbily natolik, že od příští sezony podepsal s Nizozemcem smlouvu. V jeho sesterském týmu AlphaTauri nahradí Pierra Gaslyho, který míří do Alpine.



Upozornil na sebe během Velké ceny Itálie. V Monze musel nečekaně zaskakovat za Alexe Albona z Williamsu, kterého operovali kvůli zánětu slepého střeva. Nyck de Vries se s nelehkým úkolem popral skutečně s vervou. Závod dokončil v první desítce, fanoušky byl zvolen jezdcem dne, porazil dočasného týmového parťáka Nicholase Latifiho a navíc získal dva mistrovské body.

Není divu, že po takovém víkendu snů začal sedmadvacetiletý pilot jednat o možném angažmá s Williamsem, Alpinem i AlphaTauri.

V sobotu nad ránem utnulo veškeré spekulace oficiální prohlášení, ve kterém De Vries potvrdil, že v příštím roce usedne do sedačky AlphaTauri. „Nemám slov. Jsem šťastný a nadšený z toho, že budu v příštím roce na startovním roštu formule 1 ve voze AlphaTauri. Sny se stávají skutečností,“ napsal na svůj Instagram.

„Tati, dokázali jsme to… Děkuji za vaši nekonečnou podporu, víru a lásku. Bez vás by to nešlo,“ vzkázal své rodině. „Jsem šťastný za tebe, brácho,“ napsal pod příspěvek Pierre Gasly, kterého De Vries vystřídá.

V rozhovoru pro nizozemský deník De Telegraaf sedmadvacetiletý pilot prozradil, že události nabraly rychlý spád poté, co se setkal v polovině září s poradcem Red Bullu Helmutem Markem ve Štýrském Hradci. Poděkoval i Maxi Verstappenovi, který se za něj údajně přimluvil.

„Je pravda, že se za mě Max přimluvil. V pondělí po závodě v Monze jsme spolu šli na večeři a trochu jsme se o tom bavili. Max mě po závodě chválil, ale nejen před médii, ale i interně v Red Bullu.”

Co bude s Gaslym?

Francouzský pilot letos prodloužil smlouvu s AlphaTauri do roku 2023. O jeho služby ovšem projevil zájem francouzský Alpine, který po odchodu Fernanda Alonsa k Astonu Martin neměl náhradu.

Poradce Helmut Marko již dříve potvrdil, že by stáj Gaslymu nechtěla stát v cestě. Po vzájemné dohodě se tedy Gasly od příštího roku stane týmovým kolegou Estebana Ocona, díky čemuž bude mít Alpine poprvé od roku 1982 (kdy stáj ještě závodila pod názvem Renault) kompletně francouzskou sestavu. „Jezdit za tým s francouzskými kořeny je něco velmi výjimečného,” uvedl Gasly.

„Chci poděkovat Red Bullu za naše společné devítileté působení, to čeho se nám podařilo dosáhnout v posledních letech je výjimečné. Jen díky jejich důvěře a podpoře jsem se stal pilotem formule 1. Teď chci zužitkovat všechny zkušenosti, které jsem za tu dobu získal, abych zabojoval o pódia a v budoucnu i titul s Alpine,“ doplnil šestadvacetiletý pilot.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud