Marie Sehnálková
29. dubna 2023 • 10:25

Mezera v pravidlech F1: trik, jak vypustit závěr kvalifikace sprintu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Ázerbájdžánu si jezdci poprvé vyzkouší nový závodní formát, jehož pravidla byla schválena sotva před pár dny. Týmům se ovšem podařilo najít v předpisech mezeru, díky které se Lando Norris a Juki Cunoda nezúčastní třetí části dnešního sprintového rozstřelu.



O tomto závodním víkendu zažívá svou premiéru nový sprintový formát. Včera jezdci absolvovali kvalifikaci na nedělní závod. Dnes v 10:30 je čeká sprintový rozstřel, tedy druhá kvalifikace, která rozhodne o pořadí na startu sprintového závodu. Ten se jede dnes v 15:30.

Podle pravidel má sprintový rozstřel celkem tři části (SQ1, SQ2, SQ3) a každou z nich musí jezdci absolvovat na maximálně jedné sadě nových pneumatik.

SQ1: čerstvé střední pneumatiky

SQ2: čerstvé střední pneumatiky

SQ3: čerstvé měkké pneumatiky

Pokud tedy chce jezdec absolvovat všechny tři části, potřebuje na to mít připravené adekvátní nové pneumatiky. Problém ovšem je, že pravidla týmům neukládají za povinnost si předepsané sady skutečně odložit.

Týmy tedy všechny měkké pneumatiky mohou použít už během páteční kvalifikace. To jim pomůže získat lepší čas, čímž si zaručí výhodnější startovní pozici v nedělním závodě.

Současně to ovšem znamená, že se nebudou moci zúčastnit poslední části sobotní SQ3, protože už nebudou mít k dispozici nové měkké gumy. A přesně tato situace nastala u Landa Norrise a Jukiho Cunody. Kdyby ovšem ke sprintovému rozstřelu takto přistoupily i další týmy, v Q3 by diváci viděli kroužit jen pár monopostů.

FIA si mezeru v pravidlech uvědomila až pozdě a v pátek ráno se na poslední chvíli pokusila protlačit do předpisů větu, která týmům přikazovala odložit si na sobotu potřebný počet sad. Stáje však pro tuto iniciativu nezvedly ruku.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud