3. června 2023 • 20:35

Verstappen vyhrál kvalifikaci. Leclerc propadl, mimo TOP 10 i Russell a Pérez

Autor: ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalifikaci na Velkou cenu Španělska formule 1 ovládl vedoucí muž průběžného pořadí sezony Max Verstappen z Red Bullu. Obhájce prvenství a úřadující mistr světa porazil na trati v Barceloně o 462 tisícin domácího Carlose Sainze z Ferrari. Třetí skončil nečekaně Lando Norris z McLarenu.



„Auto bylo skvělé. Kvalifikace byla ze začátku kvůli počasí zrádná, ale jakmile začala trať osychat, auto se dostalo do tempa. Obecně to tady miluju. Mám odsud spoustu skvělých vzpomínek a věřím, že zítra přidám další,“ řekl před televizními kamerami Verstappen.

Nedařilo se jeho nejbližším pronásledovatelům. Sergio Pérez, který ztrácí na Nizozemce 39 bodů, se nedostal po „výletu“ mimo trať do závěrečné části kvalifikace a zahájí závod jako jedenáctý. Třetí jezdec průběžného pořadí šampionátu Fernando Alonso z Aston Martinu obsadil kvůli poškozenému vozu před domácími fanoušky deváté místo.

„To poškození mě stálo pár desetin. Kluci ale udělali maximum a snažili se vůz opravit pokaždé, když jsem vjel do garáže. Nebyl to úplně můj nejlepší den. Omlouvám se týmu i fanouškům. Závod je ale až zítra a dám do něj vše,“ uvedl Alonso.

Nakonec se posunul o příčku výše po penalizaci Pierra Gaslyho z Alpine, který dostal za blokování Verstappena a Sainze dvakrát trest ztráty tří míst. Francouzský pilot klesl ze čtvrté pozice na desátou.

Pětadvacetiletý Verstappen, který usiluje o třetí titul mistra světa po sobě, vybojoval čtvrtou pole position v sezoně a 24. celkově. V závodě zaútočí na jubilejní 40. triumf, díky němuž by se přiblížil k legendárnímu Brazilci Ayrtonu Sennovi (41). Na trati v Barceloně může vyhrát potřetí v kariéře a podruhé za sebou.

Šanci však cítí i druhý Sainz. „Takový výsledek jsem přesně potřeboval. Podmínky byly nepříjemné a bylo náročné se probojovat z první a druhé části bez potíží. Jsme v nejlepší možné pozici pro zítřek a soustředím se na to, abych vybojoval pódium,“ řekl rodák z Madridu.

Překvapený ze třetí příčky na startu byl Norris, jehož nejlepším výsledkem v sezoně je dosud 6. místo z Velké ceny Austrálie. „Odvedli jsme výbornou práci. Málem jsme byli i druzí. Pro Carlose je to ale domácí závod, takže jsem mu těch pár desetin nechal,“ podotkl s úsměvem Norris

Ze čtvrté příčky odstartuje šestinásobný vítěz závodu Lewis Hamilton z Mercedesu. Britský pilot se do druhé řady dostal navzdory nehodě s týmovým kolegou Georgem Russellem ze závěru druhé části kvalifikace. Russell začne jako dvanáctý. „Nikdo mě neupozornil, že tam (Hamilton) byl. Vjel jsem do svého kola, snažil se využít slip stream od Sainze a bylo štěstí, že se nestalo nic horšího,“ konstatoval Russell.

Už v první části kvalifikace vypadl Charles Leclerc z Ferrari. Monacký jezdec a loňský vicemistr světa měl potíže s nastavením vozu a pneumatikami a obsadil předposlední devatenáctou příčku.

Velká cena Španělska odstartuje v neděli v 15:00.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Španělska formule 1:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:12,272, 2. Sainz (Šp./Ferrari) -0,462, 3. Norris (Brit./McLaren) -0,520, 4. Gasly (Fr./Alpine) -0,544, 5. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,546, 6. Stroll (Kan./Aston Martin) -0,722.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud