22. července 2023 • 17:42

Hamilton slaví pole position. O tři tisíciny sekundy předčil Verstappena

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedminásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton z Mercedesu porazil v kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska o tři tisíciny sekundy Maxe Verstappena a získal první pole position od prosince 2021. Britský pilot v sobotu vylepšil vlastní rekord o 104. kvalifikační vítězství.



Osmatřicetiletý Hamilton zároveň dosáhl na rekordní devátou pole position na jednom okruhu. Naposledy se z kvalifikační výhry radoval předloni v prosinci v Saúdské Arábii.

„Bylo to bláznivého půldruhého roku,“ řekl Hamilton. „Málem jsem přišel o hlas, jak jsem teď v autě křičel. Je to pocit, jako kdyby se mi to podařilo poprvé v životě,“ dodal hvězdný pilot, jenž je také s osmi triumfy v samotném závodě rekordmanem Hungaroringu.

Hned vedle něj na roštu bude stát úřadující mistr světa Verstappen z Nizozemska, který vede pořadí šampionátu s velkým náskokem 99 bodů před týmovým kolegou z Red Bullu Sergiem Pérezem. Red Bull bude v neděli útočit na rekordní dvanáctou vyhranou Velkou cenu za sebou, dosud se s jedenácti dělí s McLarenem z roku 1988, za nějž jezdily legendy Ayrton Senna a Alain Prost.

Současní piloti McLarenu budou v neděli na startu v druhé řadě, třetí čas zajel Brit Lando Norris a čtvrtý Australan Oscar Piastri. Pátým místem překvapil Číňan Čou Kuan-jü z Alfy Romeo.

Kvalifikace na Velkou cenu Maďarska, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:16,609, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,003, 3. Norris (Brit./McLaren) -0,085, 4. Piastri (Austr./McLaren) -0,296, 5. Čou Kuan-jü (Čína/Alfa Romeo) -0,362, 6. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,383.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud