Marie Sehnálková
11. července 2023 • 21:15

Hrdina ze Silverstonu Norris: otce stál miliardu, holku přebral hvězdě Chelsea

Vstoupit do diskuse
0
  • Lando Norris pózuje fotografůmLando Norris pózuje fotografůmFOTO: Reuters

    O víkendu před domácími fanoušky v Silverstonu předvedl životní jízdu. Nejprve uspěl v kvalifikaci, v závodě si vyjel druhé místo a nakonec byl diváky zvolen jezdcem dne. Kdo je Lando Norris, hrdina víkendové Velké ceny Británie? Dětství prožil v luxusu, odstěhoval se do daňového ráje a randí s bývalou přítelkyní fotbalisty Joãa Félixe, který toho času hostoval v Chelsea.

  • Syn multimilionáře

    Lando Norris bývá označován za jednoho z nejnadanějších pilotů na aktuálním startovním roštu. Na rozdíl od mnohých kolegů měl však výhodu takřka ideálních podmínek k rozvoji talentu. Jeho otec Adam Norris je bývalý vynikající cyklista, který toužil závodit na Tour de France. Jenže jej zlákalo podnikání v oblasti investic, a tak pověsil kolo na hřebík. Stal se makléřem a slavil úspěch. Jeho čisté jmění aktuálně činí zhruba 205 milionů liber, což jej v žebříčku nejbohatších Britů řadí na zhruba 600. místo. Motoristická kariéra jeho syna jej údajně stála okolo 44 milionů liber tedy v přepočtu 1,2 miliardy korun.

  • Život v daňovém ráji

    Ačkoliv pochází z Velké Británie, rozhodl se loni přestěhovat do Monaka. Řadě fanoušků takové rozhodnutí nedávalo smysl. Vždyť továrna McLarenu se nachází kousek od Londýna ve Wokingu. Norris následně rozhodnutí zdůvodnil tím, že žít v Monte Carlu je pro něj finančně výhodnější. Monako je totiž daňovým rájem, kde lidé nemusí platit daň z příjmu. „Nikdy nevíte, jak dlouhá bude vaše kariéra. Dnes sice jezdím ve formuli 1, ale za rok může být všechno jinak. Proto je pro mě život v Monaku výhodnější. Myslím, že kdokoliv na mém místě by udělal to samé.“ Kromě Norrise kvůli daňovým úlevám žije v Monaku například také Lewis Hamilton, Max Vesratppen či Daniel Ricciardo.

  • Kamarád Sainze i Verstappena

    Lando Norris a Carlos Sainz strávili dvě sezony jako týmoví kolegové v McLarenu. A navzájem si padli do noty. Společně hráli počítačové hry, chodili na golf, jezdili na projížďky autem... U fanoušků se dvojice stala tak oblíbenou, že si vysloužila přezdívku „Carlando.“ Ačkoliv v současné době španělský pilot reprezentuje červené barvy Ferrari, přátelství pilotů nadále přetrvává. „Pořád spolu chodíme na golf a udržujeme kamarádský vztah. Nezáleží na tom, v jakém jsme týmu,“ vykládá Norris, jehož dobrým kamarádem je i úřadující mistr světa Max Verstappen. „Jediný rozdíl mezi námi dvěma je, že Max má o dva tituly mistra světa víc,“ zavtipkoval pilot McLarenu.

  • Autoškola až na druhý pokus

    Jací jsou piloti formule 1 řidiči v běžném provozu? Odpověď Landa Norrise vás možná překvapí. Jeden z nejrychlejších pilotů současnosti totiž řízení mimo závodní trať vůbec nevyhledává. Naopak. „Jízda v normálním autě mi připadá daleko děsivější než ve formuli 1. Vůbec nevěřím lidem, kteří jsou tam kolem mě. Když jsem na okruhu, cítím se tam jako doma,“ svěřil se Norris. Ačkoliv s motosportem začal, když mu bylo pouhých sedm let, závěrečné zkoušky v autoškole se u něj neobešly bez komplikací. Problém mladému pilotovi dělala teorie. „Dal jsem to až na podruhé. Nikdy v životě jsem nebyl tak smutný. Na další pokus jsem se ale připravil už na výbornou.“

  • Vzor? Valentino Rossi

    Ačkoliv Norris odmala závodil na čtyřech kolech, jeho největším vzorem byla vždy italská motocyklová legenda Valentino Rossi. Na Velkou cenu Itálie v roce 2019 dokonce dorazil se speciálním designem helmy inspirovaným právě devítinásobným mistrem světa. Oba závodníci se tu také osobně potkali a jsou od té doby v kontaktu. „Valentina jsem začal vnímat, když mi byly asi čtyři roky. Je to první člověk, kterého jsem sledoval v jakýchkoliv závodech, ať už to byly auta, rallye, motorky nebo cokoliv jiného. Když jsem byl malý kluk, byl tím, ke komu jsem vzhlížel a snil jsem o tom, že budu jako on,“ popsal Norris.

  • Šampion bez maturity

    Cesta do královny motorsportu vedla u Landa Norrise tradičně přes juniorské série. V roce 2017 se stal mistrem světa formule 3, o rok později slavil druhé místo v šampionátu formule 2. Kvůli závodění mladému pilotovi však nezbývalo příliš času na vzdělání a zvládl tak složitě absolvovat jen základku. „Školu jsem nikdy neměl v lásce. Jediné, co mi pak chybělo, byli kamarádi. Díky škole jsme byli stále v kontaktu. Doma jsem trávil jen minimum času, pořád jsem byl na cestách. Kontakty se starými známými bohužel hodně omezil. Ale stálo to za to,“ tvrdí britská hvězda.

  • Přítelkyni přebral hvězdě Chelsea

    Krásná modelka Margarida Corceirová (20) chodila od roku 2019 s fotbalistou Joãem Félixem (23), jenž poslední půl sezonu hostoval v Chelsea, jinak patří Atlétiku Madrid. Teď však zřejmě randí právě s hvězdou formule 1 Landem Norrisem. Jezdec McLarenu byl během Velké ceny Monaka vidět s Margaridou na  projížďce v jednom ze svých mnoha aut - Fiatu Jolly. Modelka na sociálních sítích následně oznámila, že se s portugalským útočníkem rozešla. „Jako pár už nějakou dobu nefungujeme. Jsme ale v pohodě, šťastní a stále jsme přátelé,“ napsala.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud