28. července 2023 • 18:55

Verstappen vyhrál kvalifikaci, ale dostal trest. Leclerc odstartuje první

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalifikaci na Velkou cenu Belgie formule 1 vyhrál Max Verstappen z Red Bullu, po trestu za výměnu převodovky však na startu klesne na šestou příčku. Na první místo se proto posune Charles Leclerc z Ferrari.



Před kvalifikací byl na programu úvodní trénink, který však poznamenal hustý déšť. Nejrychlejší byl s časem 2:03,207 Carlos Sainz z Ferrari před dvojicí jezdců McLarenu Oscarem Piastrim a Landem Norrisem. Verstappen byl jedním z pěti pilotů, kteří nezajeli měřené kolo.

Kvalifikace už se jela na usychající trati a bylo to znát i na zlepšujících se časech. Dvojnásobný mistr světa a lídr průběžného pořadí šampionátu Verstappen sice jen tak tak postoupil do závěrečné části, v ní už ale stejně jako v dosavadním průběhu sezony dominoval výkonem 1:46,168.

„V druhé části kvalifikace jsem nechtěl riskovat a měl jsem velké šestí, že jsem postoupil,“ řekl Verstappen. „Trať ale rychle schla a v poslední části už bylo víc prostoru jet na hraně. Vím, že mám trest, ale víc jsem dneska udělat nemohl,“ dodal.

Leclerc na Verstappena ztratil osm desetin. „Pořád jsme od něj strašně daleko,“ uvedl pilot Ferrari. „Je super být první a máme šanci na dobrý výsledek, ale říct, že chceme vítězství, by bylo poněkud přehnaně optimistické. Myslím, že Red Bull má mnohem lepší auto než my,“ přidal.

Po trestu za výměnu převodovky se Verstappen na startu propadne na šesté místo. Pro nizozemského pilota půjde o druhou nejhorší startovní pozici v sezoně. V Saúdské Arábii byl až patnáctý, ale přesto si dojel pro druhou příčku.

Verstappen tak i přesto bude ve hře o prodloužení série neporazitelnosti. Pětadvacetiletý Nizozemec vyhrál posledních sedm závodů a celkem v sezoně triumfoval devětkrát. Ve zbývajících dvou Velkých cenách byl druhý za týmovým kolegou Sergiem Pérezem.

Druhý pilot Red Bullu se v neděli postaví do první řady vedle Leclerca, za nimi se seřadí sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu, Sainz a Piastri.

Nedělní závod odstartuje v 15 hodin. V sobotu v poledne je ve Spa-Francorchamps na programu kvalifikace sprintu, který se poté pojede v 16:30.

Trénink a kvalifikace na Velkou cenu Belgie, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spa-Francorchaps:

Trénink: 1. Sainz (Šp./Ferrari) 2:03,207, 2. Piastri (Austr./McLaren) -0,585, 3. Norris (Brit./McLaren) -1,277, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -4,941, 5. Pérez (Mex./Red Bull) -5,033, 6. Albon (Thaj./Williams) -5,187.

Kvalifikace na hlavní závod: 1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:46,168, 2. Leclerc -0,820, 3. Pérez -0,877, 4. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,919, 5. Sainz -0,984, 6. Piastri -1,197.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud