Marie Sehnálková
27. července 2023 • 04:40

Zaplaťte, nebo vám zacloníme výhled. Formule 1 hrozí podnikům ve Vegas

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Závod v Las Vegas je nepochybně nejočekávanější Velká cena letošního ročníku. Monoposty formule 1 se mimo jiné projedou i po ikonickém bulváru The Strip. Majitelé místních podniků se ovšem začínají bouřit. Organizátoři závodu po nich požadují zaplatit v některých případech i milionové částky za výhled na trať. A pokud se tak nestane? Zacloní jim výhled.



Nejslavnější částí Las Vegas je bezesporu ulice The Strip. Nachází se tu spousta největších světových hotelů, kasin, barů a nočních podniků. Během listopadu se ikonický bulvár uzavře pro potřeby formule 1. Místem totiž povede 6,12 kilometru dlouhý městský okruh.

Počítá se s tím, že závod v „městě hříchu“ se bude těšit velké popularitě a bude i mimořádně ziskový. Organizátoři Velké ceny nyní přišli s dalším nápadem, jak tržby ještě navýšit. Podle amerického deníku New York Post zaslali místním podnikům dopis, ve kterém požadují uhradit licenční poplatek za výhled. Ten činí1 500 dolarů za každého zákazníka.

Tuto částku budou muset podniky zaplatit bez ohledu na to, kolik lidí je skutečně navštíví. U restaurace nebo klubu s kapacitou 1 500 míst by se částka vyšplhala až na 2,25 milionu dolarů, tedy v přepočtu na 49 milionů korun.

Organizátoři Velké ceny varují, že pokud poplatek neuhradí, mohou jim být před výlohy postaveny tribuny nebo jiné barikády, které výhled hostům znemožní. Uvažuje se prý i o silných reflektorech nasměřovaných na okna podniků. Každý kdo by dostal chuť podívat se ven, byl by oslepený jasným světlem. 

Tak bude vypadat dojezd Velké ceny F1 v Las Vegas
Tak bude vypadat dojezd Velké ceny F1 v Las Vegas

Majitelé podniků v Las Vegas se proti tomuto nařízení začali ohrazovat. Nelíbí se jim, že na jiných městských okruzích, jako je například Monako, žádné podobné podmínky pro provozovatele nepatí.

„Doslova vyhrožují lidem tím, že jim budou bránit ve výhledu, pokud jim nezaplatí. Podle mě je šílené, že žádají peníze za veřejnou akci, která se koná v ulicích,“ uvedl pro New York Post majitel jednoho z kasin, které se nachází na Stripu.

Na slavném bulváru aktuálně probíhají stavevní práce spojené s přípravami na Velkou cenu Las Vegas. Hosté místních podniků se tak potýkají s diskomfortem jako je hluk a prach.

„Existuje určitá hranice, kterou překračují. Někomu, kdo utratil miliardy za svůj majetek, řeknou, že zavíráte Strip kvůli výstavbě. Pak mají ještě tu drzost, že po něm žádují, aby zaplatili za místa v podniku," uvedl další z restaratérů.

Nařízení uhradit licenční poplatek se netýká všech bez výjimky. Částku organizátoři prominuli například resortům Venetian a Wynn, které již platí miliony dolarů za oficiální sponzorování závodu.

Očekává se, že Velká cena Las Vegas bude nejdražším závodem z letošního kalendáře formule 1. Cena třídenních vstupenek začíná na 500 dolarech. Vstupenky na tribunu se pohybují od 2 000 do více než 10 000 dolarů. Vzhledem k tomu, že každý ze tří závodních dnů se očekává účast 105 000 fanoušků, odhaduje se, že závodní víkend by mohl vydělat až miliardu dolarů.

Známý provozovatel kasin Caesars Entertainment u příležitosti Velké ceny Las Vegas představil speciální balíček 'Emperor Package' za neuvěřitelných pět milionů dolarů. Ten zahrnuje: 12 vstupenek do Paddock Clubu na celý týden, vstupenky na koncert Adele, pět nocí v apartmánu s terasou a výhledem na závodní okruh, nepřetržitou službu osobního asistenta, služby řidiče, zapůjčení Rolls-Royce a jídlo v soukromí od michelinského šéfkuchaře Nobu Matsuhisa.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud