2. září 2023 • 17:15

Úspěch Ferrari v Monze. Sainz ovládl kvalifikaci, Leclerc skončil třetí

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyrovnanou kvalifikaci na Velkou cenu Itálie formule 1 vyhrál Carlos Sainz z domácí stáje Ferrari. Španělský jezdec porazil den po svých 29. narozeninách o pouhých 13 tisícin sekundy úřadujícího mistra světa a lídra průběžného pořadí Maxe Verstappena z Red Bullu. Třetí byl Sainzův týmový kolega Charles Leclerc, který na první místo ztratil 67 tisícin.



Pátý muž pořadí šampionátu Sainz vybojoval čtvrtou pole position v kariéře a první v této sezoně. Rodák z Madridu navázal v „chrámu rychlosti“ na povedené výkony z tréninků - dva z nich vyhrál, jednou byl druhý. Nejrychlejší kolo zajel v samotném závěru a vysloužil si ovace zaplněných tribun. V závodě může zaútočit na druhé vítězství v kariéře, dosud triumfoval jen v loňské Velké ceně Británie.

Úspěšný den týmu z Maranella podtrhl třetím místem Leclerc. Ferrari startuje v Monze ve speciálních barvách na počest letošního triumfu v závodě 24 hodin Le Mans.

Suverénní lídr sezony Verstappen, který vede o propastných 138 bodů před týmovým kolegou Sergiem Pérezem a míří za třetím titulem mistra světa za sebou, tentokrát v boji o letošní devátou pole position neuspěl. Pětadvacetiletý Nizozemec, který v Monze obhajuje loňský triumf, bude v nedělním závodě usilovat o rekordní desáté vítězství za sebou, čímž by překonal šňůru triumfů Sebastiana Vettela z roku 2013.

Druhý pilot Red Bullu Sergio Pérez skončil pátý. Hned za ním se umístil dobře jedoucí Alexander Albon z Williamsu.

Neuspěli naopak piloti Alpine, kteří se neprobojovali ani z první části. Esteban Ocon byl osmnáctý, Pierre Gasly, který byl v posledním závodě v Nizozemsku třetí, obsadil sedmnáctou příčku. Z úplného chvostu pojede Lance Stroll z Aston Martinu.

Nedělní závod začne v 15:00.

Kvalifikace na Velkou cenu Itálie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monze:

1. Sainz (Šp./Ferrari) 1:20,294, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,013, 3. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,067, 4. Russell (Brit./Mercedes) -0,377, 5. Pérez (Mex./Red Bull) -0,394, 6. Albon (Thaj./Williams) -0,466.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud