8. října 2023 • 21:19

Čtrnáctý triumf pro Verstappena. Mistr světa vládl v Kataru před McLarenem

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Staronový mistr světa formule 1 Max Verstappen vyhrál Velkou cenu Kataru a v sedmnáctém závodě sezony vybojoval čtrnácté vítězství. Nizozemský pilot stáje Red Bull navázal na okruhu v Losailu na páteční triumf v kvalifikaci a druhé místo ze sobotního sprintu, v kterém si zajistil třetí titul šampiona.



Na stupně vítězů jej doprovodili piloti McLarenu, kteří tím završili další povedený víkend. Australský nováček v F1 Oscar Piastri po sobotním triumfu skončil druhý a prosadil se znovu po třetím místě z předchozího závodu v Japonsku. Jeho kolega Lando Norris zopakoval třetí příčku ze sprintu a vybojoval pódiové umístění dokonce potřetí za sebou, poté co v Suzuce a Singapuru byl druhý.

Šestadvacetiletý Verstappen oslavil 49. vítězství v kariéře a už jen dvě jej dělí od Alaina Prosta na čtvrtém místě historického pořadí. Do konce roku zbývá ještě pět závodů a může tedy už letos dostihnout i Sebastiana Vettela s 53 triumfy. Pak už před ním budou jen Michael Schumacher (91) a Lewis Hamilton (103).

Hamilton si poslední vítězství připsal v roce 2021 a v Kataru se o možný případný útok na Verstappenovu pozici připravil už krátce po startu, při kterém stál na třetím místě za týmovým kolegou z Mercedesu Georgem Russellem. V první zatáčce se v souboji o druhé místo jen těsně za nizozemským lídrem dostali oba Britové do vzájemné kolize a pro sedminásobného mistra světa a obhájce prvenství z předloňské premiérové katarské Grand Prix závod skončil. Russell mohl pokračovat a postupně se ze zadních pozic probojoval až na čtvrté místo.

Závod pak měl relativně klidný průběh, ozvláštnilo jej ale nařízení pro týmy absolvovat během něj minimálně tři zastávky v boxech. Důvodem byly pokračující potíže s pneumatikami. Z bezpečnostních důvodů kvůli obavám z jejich nadměrného opotřebení ve zdejších podmínkách ředitelství rozhodlo, že piloti mohou na jedné sadě odjet maximálně 18 kol. Závod byl přitom vypsán na 57 okruhů a nesplnění podmínky by mělo za následek vyloučení.

Aktuální pořadí na trati se proto kvůli častým zastávkám v boxech neustále měnilo, ale o vítězi pochyb nebylo. Verstappen zajel i nejrychlejší kolo závodu a jel velmi jistě na rozdíl od týmového kolegy Sergia Péreze, který si opakovaně vysloužil v přemíře snahy penalizace za výjezdy z trati. Druhý muž pořadí se musel spokojit až s devátým místem - pouze v Monaku, kde byl 16., a minule v Suzuce po předčasném odstoupení zajel mexický pilot letos horší výsledek.

Velká cena Kataru, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Losailu:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:27:39,168, 2. Piastri (Austr./McLaren) -4,833, 3. Norris (Brit./McLaren) -5,969, 4. Russell (Brit./Mercedes) -34,119, 5. Leclerc (Mon./Ferrari) -38,976, 6. Alonso (Šp./Aston Martin) -49,032.

Nejrychlejší kolo: Verstappen.

Průběžné pořadí MS (po 17 z 22 závodů): 1. Verstappen 433 b., 2. Pérez (Mex./Red Bull) 224, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) 194, 4. Alonso 183, 5. Sainz (Šp./Ferrari) 153, 6. Leclerc 145.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 657, 2. Mercedes 326, 3. Ferrari 298, 4. Aston Martin 230, 5. McLaren 219, 6. Alpine 90.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud