Jiří Uhlíř
14. listopadu 2009 • 04:57

Zhrzený Briatore se chce mstít a vyzývá k boji

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Slovácko - Sparta: Juroška trefil ruku Kairinena, penalta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Věci se už zvolna dávají do pohybu. Odsouzený Flavio Briatore kuje pomstu a jeho protest bude řešit vrchní soud v Paříži. Co bývalý šéf stáje F1 Renault požaduje? Očištění jména, zrušení doživotního zákazu v motorsportu a jeden milion eur (asi 25 milionů korun). Verdikt přijde koncem listopadu.



Britskému deníku The Guardian se podařilo získat dokumenty, které sepisoval Briatore. V nich se snaží soudní cestou zvrátit verdikt mezinárodní automobilové federace FIA, která ho potrestala za Singapurskou aféru. Tedy za události z GP Singapuru 2008, kde Briatore údajně navedl Nelsona Piqueta mladšího k havárii.

Jenže italský podnikatel vrací úder. A podle něho šlo ze strany FIA především o osobní pomstu bývalého prezidenta Maxe Mosleyho. Důvodem měly být Briatoreho aktivity v takzvané Asociaci týmů formule 1 FOTA, která letos hrozila založením vlastního šampionátu kvůli sporům o nová pravidla.

1

Tolik milionů eur požaduje Flavio Briatore po Mezinárodní automobilové federaci.


„Rozsudek FIA je legální nesmysl. Byla to osobní msta jednoho muže a zneužívání moci,“ vyjádřil Briatore. „Rozhodnutí provést vyšetřování a přednést jeho výsledky Světové radě totiž provedla ta samá osoba – Max Mosley. Tím zaujal roli stěžovatele, vyšetřovatele, žalobce i soudce.“

Proto se podle Briatoreho nejednalo podle zásad spravedlivého soudu a mezinárodních konvencí. Jistou reálnost jeho výhrad potvrdil profesor Didier Poracchii, který se specializuje na sportovní právo. Podle něho může Světová rada maximálně odebrat licenci, kterou však Briatore neměl a mít nemusel.

Proto Briatore požaduje odčernění svého jména a milionové odškodné v eurech. K jeho výzvě se překvapivě přidal bývalý šéfinženýr týmu Renault Pat Symonds, který se bude snažit o zrušení svého pětiletého zákazu působení v motorsportu.

Archív ArchívFoto Archív
A francouzský soud může rozhodnutí FIA, jež sídlí právě v Paříži a podléhá francouzské jurisdikci, zvrátit. A tím přiznat Briatoremu i Symondsovi zmiňované nároky. Mezinárodní automobilová federace však na informace o jejich žalobě zareagovala.

„FIA odmítá, že by aféru Renaultu z Grand Prix Singapuru řešila jako osobní mstu Maxe Mosleyho za aktivity FOTA,“ uvedla federace ve svém prohlášení.

„Udělit trest panu Briatoremu bylo odsouhlaseno drtivou většinou přítomných členů Světové rady motorsportu. A z úcty k autoritě francouzského soudu je nevhodné dále tuto záležitost komentovat před samotným slyšením.“

A to proběhne 24. listopadu. Výsledek si nikdo netroufá odhadnout. Na verdikt ale netrpělivě čeká vedení anglické fotbalové ligy. Briatore má totiž podíl v druholigovém celku Queens Park Rangers. A pokud trest FIA zůstane v platnosti, pravděpodobně by se ho musel vzdát.

„Ale vůbec nevím, co by se pak stalo,“ přiznal Sportu brankář tohoto týmu Radek Černý, který kauzu rovněž sleduje. „Briatore někdy přijde do kabiny a zajímá se o nás. Také jsem s ním mluvil. Ale pouze o fotbale, ne o formuli 1.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud