Jiří Uhlíř
9. března 2010 • 05:00

F1: Pohádá se duo šampionů v McLarenu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pošťuchování, vtípky, rozzářené úsměvy. Jen vřelé obrazy zatím zachycují objektivy fotografů namířené na klima v britské stáji McLaren. To se ale může postupem času změnit podle toho, jak se bude vyvíjet vztah dvou nových parťáků Lewise Hamiltona a Jensona Buttona. Spojení dvou šampionů F1 je vždycky rizikové.



Historie formule 1 takové spojenectví nedoporučuje. Příkladem je poslední partnerství dvou mistrů světa v McLarenu – Ayrtona Senny a Alaina Prosta. Stačil jediný rok a oba legendární závodníci se stali zapřísáhlými nepřáteli.

„Tým byl postaven pro Hamiltona, Jenson přináší něco jiného. Uvidíme, jak v McLarenu zvládnou zkrotit jejich ega a talent,“ říkal Eddie Jordan pro BBC. Filosofie McLarenu je jednoduchá, pod jednou střechou chtějí mít nejlepší jezdce. A když se po vstupu automobilky Mercedes stal ze stáje BrawnGP německý tým s Michaelem Schumacherem, Button odešel pryč.

Lewis Hamilton se při návratu do paddocku po havárii v posledním kole usmíval...Foto ČTK/AP
„Nikdy jsem nepracoval přes zimu tak tvrdě jako nyní v McLarenu. Strávil jsem hodně času se svými inženýry a cítím se tu velmi, velmi pohodlně,“ shrnul úřadující mistr světa své pocity po několika měsících v novém prostředí.

Oba jezdci se při prezentaci nového monopostu chovali jako kamarádi ze školní lavice. Vzájemně se fotili na mobilní telefony, neustále se smáli. Jenže situace na závodní trati často radikálně mění vztah dvou lidí. „Jeden z nich se bude cítit méně příjemněji, protože bude prohrávat s tím druhým. Vztahy mezi nimi nebudou určitě vždycky srdečné jako teď na začátku sezony,“ přiznal se minulý týden Martin Whitmarsh, šéf týmu McLaren.

Oba piloty odděluje několik rozdílů. Hamilton je produktem intenzivní péče McLarenu, vyrůstal tu od dětství. Vypiplaný slušný hoch, který na okruhu řádí jako ďábel. Má dravý jezdecký styl, pozdě šlape na brzdy.

To Button je zcela odlišný. O pět starší pilot s ladným a technickým projevem na trati jezdí čistě a bez smyků. Mimo tým se však chová jako James Hunt, tedy v duchu volného přístupu – večírky, kámoši a holky. „Jak budu trávit poslední týden před úvodním závodem v Bahrajnu? Asi navštívím svoji paničku,“ tvrdil Button, jehož přítelkyně je modelka Jessica Michibatová.

Hamilton moc dobře zná Buttonovu rozjařenou povahu, která se však v poslední době zmírnila. „Jenson je pravděpodobně jedním z nejjednodušších lidí, které znám,“ dodal se smíchem ambiciózní Hamilton, který se před dvěma lety pohádal s Fernandem Alonsem. Španěl pak musel z týmu po roce odejít. „V té době jsem udělal určitou chybu. Špatně jsem si vyložil význam a fungování týmu. On byl tím, kdo měl vyhrát šampionát,“ přiznal se Hamilton pro BBC.

Jenson Button je pyšný na svoji vlastFoto ČTK/AP


Bitva dvou britských pilotů s obdobnými stroji bude jedním z magnetů tohoto roku. S bedlivostí ji budou sondovat místní bulvární deníky. A právě Hamilton je typem člověka, který je citlivý na kritiku. To Button byl už v kariéře odepisovaným playboyem, na drsné titulky je zvyklý.

„Nezajímá mě, co si lidé myslí. Ale byly chvíle, kdy jsem měl pocit, že bych v tomto sportu už být neměl,“ tvrdil Hamilton, který si prošel rasistickými narážkami a loňskou aférou v GP v Austrálii, kde úmyslně lhal traťovým komisařům.

Počet vítězství v závodech F1
Button 7
Hamilton 11

Před novou sezonou udělal Hamilton rázné kroky ve svém osobním životě. Opět se dal dohromady se zpěvačkou Nicole Scherzingerovou, na druhou stranu ale ukončil spolupráci se svým otcem Anthonym Hamiltonem, který mu jako manažer řídil kariéru.

Sám pilot tvrdí, že je nejšťastnější v životě a je připraven na vítězství. Stejně jako Button.






Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud