Jiří Uhlíř
11. března 2010 • 17:36

Schumacher ve formuli 1? Bude lovnou zvěří

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Největší comeback historie F1 přichází! Sedminásobný mistr světa zítra vyjede do volných tréninků před GP Bahrajnu. A Michael Schumacher má po tříleté pauze baterie plně nabité suverenitou. Německý pilot hodlá opět vítězit. Jak jinak. Soupeři však dychtí po jeho skalpu. Žádné uctivé přivítání na trati čekat nemůže.



Je největší atrakcí letošního šampionátu formule 1. Pilot Mercedesu bude magnetizovat miliony očí, každý jeho čin vyvolá diskuze. A to nejspíše popudí mladší závodníky, kteří tři roky strhávali veškerou pozornost pouze na sebe. Vettel, Hamilton, Rosberg, Massa... Ti všichni chtějí Schumachera porazit. A předjetí nejúspěšnějšího pilota formule 1 je cenným zápisem do vizitky.

„Nedáme mu ani centimetr,“ vzkazuje před novou sezonou Jenson Button z McLarenu. Možná právě on se chce před Schumacherem nejvíce ukázat. Úřadující šampion byl vystrčen z mistrovské stáje BrawnGP, která se pak po příchodu automobilky Mercedes přeměnila v německý tým.

Michael Schumacher opět za volantem, v nové formuli Mercedesu.Foto ČTK/AP


„Je fantastické, že se Michael vrátil. Jenže tahle sezona by byla zajímavá i bez něj. Na trati se k němu budu chovat stejně jako k ostatním soupeřům,“ prohlásil Button.

Soubojů s legendou se nemůže dočkat ani Lewis Hamilton. Hned při jejich prvním společném setkání během testování v Barceloně to jiskřilo. „Na závěr dne jsem Michaela dojel a držel se za ním. Pak jsem bojoval a snažil se před něj dostat,“ popsal pětadvacetiletý Hamilton.

Návrat Schumachera je pikantní událostí pro Sebastiana Vettela. Nejmladší vítěz závodu formule 1 měl výsledkově nahradit slavného krajana. Nyní může svůj vzor porazit. „Zpočátku se mi nelíbilo, jak mi říkali Baby Schumi. Už jsem to ale pochopil,“ tvrdil pilot Red Bullu. „Samozřejmě že se nebudu dívat pořád do zrcátka a jakmile Michaela spatřím, určitě mu neuhnu a nepustím ho před sebe.“

Jeho týmový kolega Mark Webber dodal: „Myslím, že to bude pro Schumachera zatraceně těžké období.“ A podle Eddieho Jordana, bývalého šéfa stáje Jordan, udělal Schumacher chybu, že se vrátil.

Ještě ve stáji Ferrari.Foto Hoch Zwei
„Je to absolutně nerozumné. Michael je blázen, že riskuje svoji pověst. Kdybych byl jeho otec, zeptal bych se ho: ,Synu, proč?!‘ Vždyť jsi sedminásobným mistrem světa,“ rozvášnil se Jordan v BBC. „Na titul nemá šanci,“ dodal.

To samotný Schumacher si na nejvyšší příčky troufá. „Ano, jsem připraven bojovat o celkové prvenství. Myslím, že v tom boji sehrajeme určitou roli. Jinak bych to přece nedělal,“ tvrdil vítěz jedenadevadesáti závodů a v optimistickém rozhledu pokračoval dál.

„Cítím se opravdu svěží, jsem dokonale fyzicky připraven. Je důležité, abychom se ze začátku sezony udrželi ve vedoucí skupině. Jsem přesvědčen, že to dokážeme. Navíc náš vůz nebyl během testování v konečné konfiguraci, to byl náš záměr. Před závodem v Bahrajnu provedeme další vývoj.“

Jenže podle bookmakerů titul letos zamíří do stáje Ferrari. Favoritem sázkových kanceláří je nová posila italského týmu - Fernando Alonso. „Schumiho ale považuju za jednoho z nejnebezpečnějších konkurentů. Společně s Massou, Hamiltonem a Buttonem. Neočekával jsem, že se ještě do formule 1 vrátí,“ tvrdil dvojnásobný mistr světa Alonso.

KOLIK STOJÍ SCHUMACHER
KŠILTOVKA 7 milionů eur (175 milionů korun)

HRUĎ 5 milionů eur (125 milionů korun)

RUCE 3 miliony eur (75 milionů korun)

NOHY 1 milion eur (25 milionů korun)

V současné době je už ale kombinéza německého pilota zabraná. Například společnost DVAG, světová jednička v daňovém poradenství, s ním podepsala smlouvu až do roku 2014. Na jeho závodním obleku je i výrobce hodinek Omega, Bacardi a minerální vody Rosbacher.

MICHAEL SCHUMACHER

Narozen: 3. 1. 1969

Místo: Hürth-Hermulheim, Německo

Mistrem světa: 7x (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004)

Počet závodů: 250

Vítězné GP: 91 Stupně vítězů: 154 Body: 1369

Pole position: 68

Nejrychlejší kolo: 76

Michael Schumacher poprvé testuje, zatím pouze ve voze GP2
Michael Schumacher poprvé testuje, zatím pouze ve voze GP2






Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud