Jiří Uhlíř
15. března 2010 • 04:58

Nejsem žádný superman, tvrdí „Schumi“

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Strhával na sebe obří pozornost, jeho návrat do F1 je jedním z největších momentů sportovní historie. A jak comeback Michaela Schumachera dopadl? Průměrně. Šestým místem nepřesvědčil, ani nezklamal. To vítěznou euforii prožívají ve Ferrari. Fernando Alonso úvodní GP Bahrajnu vyhrál, za ním dojel jeho týmový kolega Felipe Massa. Třetí byl Lewis Hamilton z McLarenu.



Popravdě, moc zábavy si sedminásobný mistr světa neužil. Po startu úvodního podniku letošní sezony předjel jen Marka Webera z Red Bullu a po zbytek závodu si jen udržoval pozici. Nic víc jezdecká legenda ani nemohla ukázat. Nikdo ho příliš neohrožoval a dojet stájového kolegu Nico Rosberga už nebylo možné. Jen kroužil a kroužil...

Neakčnost prvního závodu si Schumacher velice dobře uvědomoval. „Odstartujete a pak si pouze hlídáte tempo a hlavně nesmíte udělat chybu. Předjíždět se prakticky nedá,“ ušklíbl se sedminásobný šampion F1 po dojezdu. A za viníka nudného scénáře nehledejte jen jezdce. FIA od letošní sezony zakázala tankovat palivo. Piloti tak odstartovali s větším objemem nádrže, která váží o sto šedesát kilogramů více.

Úvodní zavod F1 patřil ferrari.Foto ČTK



Závodníci tudíž nechtěli opotřebovat pneumatiky a brzdy. S přetěžkými monoposty se báli manévrovat. Spíše než na smrtelné útoky číhali na chyby svých protivníků, nebo na zastávky v boxech, kde už se pouze přezouvají pneumatiky.

„Hamilton jednu chybu udělal, a tak ho Nico dokázal předjet, ale po pitstopu se zase vrátil před Rosbergem. Nic dalšího se nestalo. Bohužel, s takovými strategiemi budou závody vypadat takhle,“ věděl 41letý Schumacher, který se trápil hlavně s pneumatikami.

Michael Schumacher opět za volantem, v nové formuli Mercedesu.Foto ČTK/AP


Většina pilotů zvolila na úvod GP měkčí směs a na závěr tvrdší. S tím se pilot Mercedesu vůbec nesžil, jeho závodní projev byl na trati opatrnější. „Mám s tím potíže, přiznávám. Po tříleté absenci je to asi normální, že si musíte najít svoji cestu.

S týmem na tom budeme pracovat. Bohužel, McLaren je příliš rychlý na rovinkách a Ferrari s Red Bullem má příliš silné tempo. Tyto týmy jsou zatím před námi. Ale takové výsledky jsme zhruba očekávali,“ řekl Schumacher pro BBC.

Německého pilota musí po víkendu trápit další věc – ve všech testech, trénincích a v kvalifikaci prohrával se svým stájovým kolegou Nicem Rosbergem, který je o sedmnáct let mladší. I v závodě skončil před svým idolem, v Bahrajnu dojel na páté příčce. „No co, nejsem přece žádný superman. S mercedesem se musím ještě pořádně sžít. A je vidět, že Nico je na něm trochu rychlejší než já,“ přiznal Schumacher.

V Bahrajnu kraloval Alonso >>>

Trojnásobný šampion Niki Lauda německého kolegu brání. „Musíte mu dát čas, než se pořádně rozjede. Spravedlivě ho suďte až po třetím závodě,“ poznamenal Lauda.

Michael Schumacher pózuje před startem třídenního testování v JerezuFoto ČTK/AP
I šéf stáje Mercedes Ross Brawn si uvědomuje, že se zatím lépe daří mladšímu kolegovi. „Nico se zatím cítí v autě o trochu lépe než Michael.

"Opravdu nevím, jestli může letos Schumacher vyjet svůj osmý titul. Myslím, že ani on sám to neví. Určitě ale bude bojovat a zlepšovat se,“ prozradil Brawn britskému deníku Mirror.

Velký smolařem byl v Bahrajnu Sebastian Vettel. Německý pilot stáje Red Bull vyhrál kvalifikaci, soupeřům ulítl i po startu. Jenže na konci třiatřicátého kola ho zpomalil mechanický problém.

„Vůz ztratil energii, je to opravdu velká škoda,“ mrzelo Vettela, který nakonec skončil čtvrtý.

Naopak velký triumf v ostře sledovaném závodě si připsalo Ferrari. Svůj vůbec první závod za italský tým korunoval Fernando Alonso vítězstvím, druhý skončil Felipe Massa.

„Je to pro mě velmi speciální moment. Opravdu lepší start do sezony být nemohl. Ferrari je nejlepší stáj na světě a doufám, že to potvrdíme i v příštích závodech,“ zakončil Alonso.

Popere se o titul mistra světa? Schumacher věří, že ano.
Popere se o titul mistra světa? Schumacher věří, že ano.





Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud