Jiří Uhlíř
6. listopadu 2010 • 16:29

Alonso může slavit titul. Je správný šampion?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vadila vám týmová režie Ferrari během GP Německa? Například Christianu Hornerovi, šéfovi Red Bull Racing, ano. A nejen jemu. Podle kritiků si Fernando Alonso letošní titul nezaslouží, protože Felipe Massa pustil španělského jezdce schválně před sebe. Nicméně Alonso by byl správným mistrem světa. Ovládl hned čtyři nejdůležitější kritéria, jak je vybral deník Sport. A prvenství může za jistých matematických konstelací korunovat už po GP Brazílie.



KVALIFIKACE
Jasné teritorium Red Bullu. Specialistou v disciplíně na jedno kolo je Sebastian Vettel, jenž už devětkrát bral pole position. Jeho kolega rychlostně neztrácí. Mark Webber byl v kvalifikaci z patnácti závodů třináctkrát mezi prvními dvěma piloty. To je obrovská převaha rakousko-britské stáje. Není divu, že prezident Ferrari Stefano Domenicali utrousil v Brazílii štiplavou poznámku: „Když si uvědomíte, jaký vůz Red Bull letos má, je zázrak, že se o titul vůbec ještě bojuje.“

Průběžné pořadí MS
1. Alonso (Šp./Ferrari) 231
2. Webber (Aus./Red Bull Racing) 220
3. Hamilton (Brit./McLaren) 210
4. Vettel (Něm./Red Bull Racing) 206
5. Button (Brit./McLaren) 189

Nejlepší pilot podle SPORTU: Sebastian Vettel

ZÁVODNÍ TEMPO
Ze začátku sezony působil rozpačitě, pak se však Fernando Alonso rozjel. Jeho progres ve druhé polovině roky byl neuvěřitelný – v posledních sedmi závodech triumfoval čtyřikrát. V Singapuru neměl nejrychlejší auto, přesto dokázal porazit Vettela. Výhru slavil i v Monze, kde měly být monoposty z Red Bullu suverénní. Stíhací jízdu předvedl v Monte Carlu, kde se z posledního místa prodral na šesté. Tradičně pekelné závodní tempo dokáže nastavit Hamilton z McLarenu. Z dvojice Red Bullu byl rychlejší Sebastian Vettel.

Nejlepší pilot podle SPORTU: Fernando  Alonso

NEJMENŠÍ POČET CHYB
Každý z potenciálních mistrů pro rok 2010 provedl na dráze pořádnou hrubku. V Koreji vyjel zbytečně Mark Webber z trati a svoji formuli otřel o zeď. Ztratí kvůli tomu mistrovský titul? Je to možné. Zpackané momenty se nevyhnuly ani Vettelovi. Ve Spa sejmul Jensona Buttona z McLarenu, v Maďarsku zas pozdě zareagoval na výjezd safety car z tratě. Několikrát byl zbrklý i Hamilton, který v Singapuru nevhodně zaútočil na Webbera a u zdi mohl jen vztekle házet volantem. Jediný Alosno ze soubojů kolo na kolo letos ještě nevypadl.

Nejlepší pilot podle SPORTU: Fernando Alonso

JÍZDA ZA DEŠTĚ
Austrálie, Čína, Belgie, Korea a kvalifi kace v Malajsii. Zde všude zasáhla průtrž mračen. Kdo v těchto závodech dominoval? Lewis Hamilton. Řečeno bodově: Hamilton 77, Alonso 49, Webber 42, Vettel 31. V Belgii Brit z McLarenu agresivní jízdou všechny přechytračil, v Číně bral druhé místo za Buttonem a dařilo se mu také v GP Koreje. Právě déšť přinášel katastrofy pro Němce Vettela. O vítězství v Koreji ho připravil vyhořelý motor, pohodlné vedení v Austrálii mu zase uťala brzdová destička. V Belgii pak narazil do Buttona....

Nejlepší pilot podle SPORTU: Lewis Hamilton

PSYCHIKA

Napětí z týmových boxů bylo cítit i z televizních záběrů. Psychika v této sezoně hrála velkou roli. A to hlavně ve stáji Red Bull, kde situaci nezvládli. Úspěchy začal k překvapení všech skladovat Webber. To Vettela rozhodilo. Australský pilot působil vyrovnaně – preferování Vettela v Red Bullu si uvědomoval. Až v korejském závodě se psychicky rozložil, když ztropil hloupou chybu. Lepší mentální rezistenci vůči tlaku prokázal Alonso. Ferrari v polovině sezony mnozí odepisovali, na čelo ztrácel Španěl skoro padesát bodů. Alonso se ale brilantně nadechl a útočí s jedenáctibodovým vedení na letošní titul.

Nejlepší pilot podle SPORTU: Fernando Alonso

TÝM A ZKUŠENOSTI
Dvojnásobný šampion a Ferrari určitě dokážou namíchat správný recept pro finální úspěch. S dobýváním titulu má Alonso větší zkušenosti než Hamilton a piloti z Red Bullu. Toho může využít. V italské stáji se nyní všechno koncentruje na Španěla, kterému bude pomáhat i Felipe Massa. Red Bull působí v závěru sezony neomaleně – Webber nemůže počítat se stoprocentní pomocí, ačkoli má výhodnější pozici než Vettel. I u McLarenu není jasné, zda se úřadující šampion Jenson Button plně podřídí Hamiltonovi.

Nejlepší pilot podle SPORTU: Fernando Alonso


ALONSOVA CESTA K TITULU V BRAZÍLII

* Pokud GP Brazílie vyhraje, musí Webber dojet přinejlepším pátý. Ostatní ho nezajímají.

* Jestliže skončí druhý, nesmí být Webber lepší než osmý, Hamilton nejlépe čtvrtý a Vettel třetí.

* Když skončí třetí, nesmí Webber bodovat. Hamilton musí dojet nejlépe pátý a Vettel zůstat pod stupni vítězů. Výsledek Buttona je nepodstatný. Pokud Webber získá jeden bod, srovnají se bodově a pak by rozhodoval počet výher. Ten by měli oba stejný. V tom případě hrají druhá místa pro Australana (3:2).

* Button může zůstat ve hře o titul, jen pokud skončí první nebo druhý a Alonso dojede až za top šestkou. Navíc Webber nesmí být v první dvojce závodu.

* Vettel musí porazit Alonsa na trati, aby nepřišel o šanci stát se šampionem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud