Jiří Uhlíř
22. července 2013 • 00:22

Abraham dojel v MotoGP s virózou čtrnáctý, triumfoval Márquez

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejmladší, nejrychlejší, nejlepší… Marc Márquez vyhrál GP USA. Na legendárním americkém okruhu nejprve drsně předjel Valentina Rossiho a poté sesadil z vedoucí pozice Němce Stefana Bradla. Dvacetiletý Španěl je lídrem MotoGP. Oba čeští jezdci závod MS silničních motocyklů dokončili – Karel Abraham bere dva body za čtrnácté místo, Lukáš Pešek skončil osmnáctý.



Vítězný Španěl dokazuje, že mu v budoucnu bude patřit královská kubatura silničních motocyklů. Marc Márquez má třetí prvenství ve své premiérovém roce mezi elitními jezdci. Zároveň vede šampionát o šestnáct bodů a stal se prvním nováčkem, který ovládl GP USA.

V úvodních kolech Márquez předjel Itala Valentina Rossiho, a to přímo v nejslavnější pasáži na Laguna Seca – v zatáčce „Vývrtka“. Oba po manévru španělského dravce vyjeli z tratě, ihned se však na ní vrátili.

Finální zásah přišel čtrnáct kol před koncem – Márquez podjel německého jezdce Stefana Bradla a náskok poté navyšoval až do cíle. Z druhého místa se však Bradl mohl radovat, vždyť poprvé dojel v MotoGP na stupních vítězů. Třetí skončil Rossi, který odolal útoku Španěla Bautisty.

Čeští jezdci se pohybovali vzadu, Karel Abraham se po startu propadl na dvacáté místo, Lukáš Pešek byl na chvostu. Po sérii pádů jejich soupeřů a několika předjetí se ale postupně posouvali vpřed. A čtrnáctá příčka je pro Abrahama nejlepším výsledkem v letošní sezoně.

Dva body do hodnocení šampionátu vyjel navíc se záhadnou virózou, která jezdce na aprilii trápila už před týdnem v Německu.

„Americký okruh je hodně náročný na fyzičku a po dvou týdnech horeček na tom opravdu nejsem nejlíp,“ obával se Abraham po sobotní kvalifikaci, ve které spadl.

„Karel není stoprocentně v kondici a je pro něj obtížné jet naplno,“ dodal Marco Grana, šéfmechanik Cardion AB Motoracing. Do cíle dojel i Lukáš Pešek, který na Laguna Seca závodil poprvé. Nováček nejprestižnější třídy se pořád trápí s nastavením motocyklu, v týmu mu citelně shází expert na elektroniku. Oba čeští závodníci ale chtěli GP USA dokončit a posunout se vpřed, což se stalo.

Totálně vyčerpaný přijel do cíle Jorge Lorenzo. Španělský obhájce titulu MotoGP navzdory druhé operaci zlomené klíční kosti znovu nasedl na yamahu a dojel šestý. Jeho rival Dani Pedrosa, který rovněž vynechal závod v Německu, skončil pátý.

I on se potýká se zraněním, startoval po otřesu mozku a s vlasovou zlomeninou klíční kosti. Favority ze Španělska ale v celkovém pořadí poráží Márquez, který po závodě na Laguna Seca potvrdil, že je připraven stát se mistrem světa MotoGP.

Velká cena USA v Laguna Seca, závod mistrovství světa silničních motocyklů:
MotoGP: 1. M. Márquez (Šp./Honda) 44:00,695, 2. Bradl (Něm./Honda) -2,298, 3. Rossi (It./Yamaha) -4,498, 4. Bautista -4,557, 5. Pedrosa (oba Šp./Honda) -9,257, 6. Lorenzo (Šp./Yamaha) -12,970, ...14. Abraham (ČR/ART), 18. Pešek (ČR/Ioda-Suter) oba -1 kolo.

Průběžné pořadí (po 9 z 18 závodů): 1. M. Márquez 163, 2. Pedrosa 147, 3. Lorenzo 137, 4. Rossi 117, 5. Crutchlow (Brit./Yamaha) 116, 6. Bradl 84, ...22. Abraham 5.

Valentino Rossi skončil v nedělní GP USA v kategorii MotoGP na třetím místě
Valentino Rossi skončil v nedělní GP USA v kategorii MotoGP na třetím místě

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud