Jiří Uhlíř
16. června 2014 • 03:40

Zrušení MotoGP v Brně? Česko by přišlo o 1,5 miliardy korun!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slyšeli jste o tom v minulých letech: osud tradiční Grand Prix v Brně je nejistý. Chybí peníze a příspěvky od státu nejsou dostatečné… Letos, tedy konkrétně koncem června, padne definitivní rozhodnutí – uskuteční se ještě někdy závod MotoGP na Masarykově okruhu? To není vůbec jisté. I proto momentálně vzniká iniciativa motorkářů, která plánuje 20. června protestní jízdu do Prahy.



Rozpočet Grand Prix silničních motocyklů v Brně vychází na 140 milionů korun. Zhruba polovina jde na zalistovací poplatek, který se posílá promotérské společnosti Dorna, jež MotoGP pořádá. Letos je částka opět vyšší – činí 72 milionů korun.

Přesto má GP České republiky jeden z nejnižších poplatků v šampionátu, například v Barceloně nebo ve Valencii se platí 200 milionů korun. Kromě dvou okruhů pomáhá s placením zalistovacího poplatku vždy stát, region, nebo státem dotované firmy.

Automotodrom Brno ale oznámil promotérovi šampionátu – společnosti Dorna, že v tuto chvíli nemá zajištěno financování závodu v roce 2014 ani v letech následujících. A pokud nedojde ke změně, bude nucen požádat promotéra, aby vyjmul závod v Česku od příštího roku z kalendáře šampionátu.

VIDEO | Parodie ze známé filmové scény

Proč? Prestižní závod v Brně nebyl zahrnut do dotačního programu Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy. A tak reálně hrozí, že Brno o závod MS silničních motocyklů přijde. Co je nutné pro udržení? Přístup a ochota politiků. Ze své rezervy vyčlenilo 20 milionů korun Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Podpora je slíbená i od Statutárního města Brno (5 milionů korun) a Jihomoravského kraje (10 milionů korun). Více peněz se ale čekat zatím nedá.

Řešením je požádat o pomoc další ministerstva, konkrétně Ministerstvo pro místní rozvoj, nebo přímo ministra financí Andreje Babiše, který se podle informací Sportu začal o celou situaci zajímat. „Hledá se dlouhodobé řešení a legislativní uchopení toho, aby Grand Prix a podobné akce měly automatickou podporu,“ vysvětloval Petr Adam, místopředseda poslaneckého klubu Úsvit. „Není to podpora soukromého podnikatele, jedná se o ekonomicky velmi přínosnou záležitost.“

Podle odhadů promotéra Dorna SPORTS generuje závod v Brně pro českou ekonomiku přínos ve výši až 1,5 miliard korun. Podobnou sumu odhadují i další nezávislé studie. Jen bezprostřední výnos z DPH od návštěvníků akce se pohybuje v závislosti na metodice výpočtu od 100 do 233 milionů korun. Tím převyšuje hodnotu zalistovacího poplatku (72 milionů korun).

O co by Česko přišlo se zrušením GP Brna O co by Česko přišlo se zrušením GP BrnaFoto Sport

„Doufám, že si politici uvědomují přesah této akce. Osvětovou kampaň vedu již půlroku a zdá se, že začínají chápat politiku tohoto myšlení. Jedná se o čistě hospodářskou záležitost – stát sice pošle miliony španělskému promotérovi, ale vrátí se mu to mnohonásobně,“ tvrdí Adam, jež jako řešení vidí v tom, aby dotace pro závodní podnik přicházely spíše z Ministerstva pro místní rozvoj. „My musíme udělat razantní změnu, aby lidé, kteří sedí v Národní radě pro sport, sami sobě nepřihrávali peníze.“

A věří, že pro to najde pochopení. „Kolegové ze Sociální demokracie a z ANO jsou k takovému řešení nakloněni, ekonomicky to dává smysl. Je nutné zprůhlednit financování sportu v České republice,“ dodal Adam. Automotodrom Brno již Ministerstvo pro místní rozvoj oslovil. „Pokouším se také setkat s ministrem financí, čekáme na schůzku s premiérem. V tuto chvíli hlavně čekáme,“ tvrdila Ivana Ulmanová, předsedkyně představenstva společnosti.

Více informací o možném zrušení GP Brna čtěte v pondělním Sportu!

Krásné ženy a motorky, to jde dohromady. A v Brně to platilo bezezbytku
Krásné ženy a motorky, to jde dohromady. A v Brně to platilo bezezbytku

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud