Ivo Pospíšil
4. července 2013 • 11:15

VIDEO: Srazí hrdý Kamaz? Loprais a další vyráží na Silk Way Rallye

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už dávno to není pouhý test na slavnou Rallye Dakar. Rallye Hedvábné stezky získává čím dál silnější jméno a prestiž. Letos se jeho ročníku zúčastní hned čtyři české posádky. Dvě od Aleše Lopraise, který nasadí i zbrusu novou Tatru Jamal a dvě od KM Racing, za něž pojede Jaroslav Valtr nebo Vlastimil Vildman. Všichni mají stejný cíl – srazit hrdý Kamaz na jejich panství.



Na Rallye Dakar jim Kamaz ujel. Sebral všechna tři první místa. Nyní přišla pro české závodníky možnost odvety. Dokonce na území pyšného giganta, v rámci Rallye Hedvábné stezky.

„Kamaz je vždy na domácí půdě skvěle připraven a počet aut, které nasazuje do soutěže, je opět úctyhodný,“ přiznal před pátečním startem Aleš Loprais. „Pro mě osobně je vždy Silk Way Rallye náročnějším podnikem nežli Rallye Dakar.“

VIDEO: Nová Tatra Jamal Aleše Lopraise


Až se české kamiony budou seřazovat na Rudém náměstí v Moskvě, budou hned čtyři. Nově postavenou Lopraisovu Tatru Jamal, doplní v rámci InstaForex Loprais Teamu i Jan Tománek, bývalý navigátor Martina Prokopa nebo Romana Kresty.

V kamionu ho však čeká první velká soutěž. „Snad budeme mít štěstí a hlavně ať se kluci ve zdraví vrátí zpátky domu! Třeba to oslavíme zase tady, kde jsem začínal,“ přál si několikanásobný vítěz Rallye Dakar Karel Loprais a jeho synovec ho doplňuje:

„I když máme již doma z předešlých ročníků Hedvábné stezky bronzovou i zlatou medaili, jsem si vědom, že nás čeká extrémně složitá bitva. Proto nebudu dopředu predikovat nějaký výsledek.“

VIDEO: Cesta KM Racingu do Moskvy

Druhým českým týmem bude v závodě KM Racing, za něž vyrazí dvojice Jaroslav Valtr a Vlastimil Vildman. Českou stopu budou ovšem držet i kamiony Poláka Roberta Szutkowského či Kazacha Artura Ardavičuse, kteří pojedou s tatrami Bonver Dakar Projectu.

„Bude to velice rychlý a technický závod, ale hlavně náročný navigačně. Stepní cesta se najednou rozjede třeba do osmi dalších a v tu chvíli nastane problém najít podle azimutu správnou trasu. Ve velké rychlosti nebude snadné se v tom vyznat,“ míní například zkušený navigátor Josef Kalina, který pojede v kamionu s Valtrem.

Soutěž začíná v pátek a ze 4090 km rallye bude 2822 km měřených. Cíl je v sobotu 13. července v Astrachani.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud