1. července 2013 • 15:00

VIDEO: Silk Way Rally prověří česká esa, je těžší než Dakar

Autor: jrš
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kam se hrabe Jižní Amerika a klasický Dakar. Královna vytrvalostních soutěží má těžšího bratra – Silk Way Rally. Tradiční ruská soutěž začíná 6. června. „Porci kilometrů, kterou jsme ujeli na letošním Dakaru za 14 dnů, musíme v Rusku absolvovat za týden,“ tvrdí zkušený Aleš Loprais, který v náročném podniku otestuje zcela novou Tatru Jamal.



Již v sobotu odstartují posádky z Rudého náměstí v Moskvě, dále pokračují do Volgogradu, kde už poté začnou písčité pisty a menší duny. Závodní kamiony a vozy se poté přesunou až k deltě Volhy u Kaspického moře. Kolem Astrachaně se nachází vhodná poušť a do ní jsou různým způsobem rozesety hned čtyři speciálky. Také v závěrečném dni všechny prověří zrádná astrachaňská poušť.

Na těžké ruské vytrvalostní soutěži se představí několik českých posádek. Za KM Racing pojede se speciálem Liaz Jaroslav Valtr s Josefem Kalinou a Jakubem Firstem a Vlastimil Vildman s Martinem Macíkem mladším a Michalem Mrkvou. Ze 4090 kilometrů Silk Way Rally se 2822 km pojede na čas. Po nedávném testu v Tunisku prošly obě liazky v sedlčanských dílnách důkladnou prohlídkou, aby byly na náročné úseky „Hedvábné stezky“ stoprocentně připravené.

Aleš Loprais zde předvede dlouho očekávanou kapotovou variaci na Tatru Jamal. „I když máme z předešlých ročníků bronzovou i zlatou medaili, jsem si vědom, že nás čeká extrémně složitá bitva. Silk Way Rally je náročnější než Rally Dakar,“ tvrdil Loprais, který zbrusu nový speciál nemá ještě zcela vyzkoušený. „Do Ruska se chystáme s odlišným kamionem, který doznal neuvěřitelných technických změn. Není tajemstvím, že kamion byl dokončen na poslední chvíli a pro testování nezbyl dostatečný čas.“

VIDEO: Test Aleše Lopraise před Silk Way Rally

Navíc ruský tým KAMAZ je vždy na domácí půdě skvěle připraven a počet aut, které nasazuje do soutěže, je velký. I proto tým Aleše Lopraise začal spolupracovat se stájí MKR Technology z Evropského poháru tahačů, a to konkrétně s proslulým konstruktérem Mariem Kressem. Lopraisova nová tatra bude využívat zcela nový šestiválcový motor MKR Powertrain Rally Edition o objemu 12,8 litrů a výkonu 920 koní.

Také KM Racing spojil sílu s českou stájí závodních okruhových tahačů. K úspěchu Jaroslavu Valtrovi mu má dopomoci nový agregát Gyrtech z dílen Buggyry, za kterou závodí David Vršecký. Bonver Dakar Project vysílá do boje na Silk Way Rally dvě tatry v nových klientských barvách – červený vůz bude řídit Polák Robert Szutkowski (č. 322), tyrkysový v barvách Kazachstánu pak Artur Ardavičus (č. 311), který se po ukončené spolupráci s Kamazem bude chtít předvést na takřka domácí půdě.

VIDEO: Představení posádky Jaroslava Valtra

VIDEO: Představení posádky Vlastimila Vildmana

Aleš Loprais a jeho nová Tatra Jamal.
Aleš Loprais a jeho nová Tatra Jamal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud