3. května 2014 • 18:30

Deštivou Rallye Český Krumlov ovládl Pech, Kopecký havaroval

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úřadující český šampion Václav Pech ovládl Rallye Český Krumlov, druhý díl mezinárodního mistrovství republiky v automobilových soutěžích. O vítězství bojoval s továrním jezdcem Škody Janem Kopeckým, který však v poslední rychlostní zkoušce havaroval. Druhé místo obsadil Miroslav Jakeš, třetí skončil Vojtěch Štajf.



Kopecký v pátek ovládl první etapu, dnes ale na mokré trati nestačil Pechovu tempu. V deštivém počasí postupně ztrácel a v jedenáctém měřeném testu klesl na druhé místo. Pech si následně vypracoval desetisekundový náskok a Kopecký ve snaze vrátit se na první pozici havaroval.

"V pátek jsem si nedovedl představit, že bych Honzovi stačil a ani to nebylo našim cílem. Byl rychlejší. Dnes nám ale na první vložce dal čuchnout a i pak se nám dařilo. Celou dobu jsme ale jeli totální hranu a byli jsme na limitu všeho," řekl Pech.

Jan Kopecký nakonec nedojel.Foto ČTK

Na vítězství nechtěl sedmatřicetiletý jezdec před koncem soutěže myslet. "Už několikrát jsme prohráli s velkými piloty na poslední erzetě. Snažil jsem se nemyslet na to, že vedeme a soustředil jsem se jen na svůj výkon. Abych mohl říct, že jsem udělal maximum bez ohledu na výsledek," uvedl Pech, který obhájil loňský triumf a celkově vyhrál Rallye Český Krumlov již počtvrté.

Kopeckého útok v posledním měřeném testu čekal. "Že skončí mimo trať, ale ne. Mohlo to potkat každého z nás na každém metru, protože to opravdu hodně klouzalo. Stačilo se dostat kousek na trávu a bylo," řekl Pech, jenž si upevnil vedení v průběžném pořadí MMČR. Vyhrál totiž i lednovou Jänner rallye.

Kopecký byl po nezdaru zklamaný, sportovně ale uznal, že tentokrát byl Pech rychlejší. "Gratuluji mu k vítězství. Byl to skvělý souboj až do konce. Vašek doslova letěl a vítězství si zaslouží," uvedl tovární jezdec Škody, kterému k úspěchu nepomohly ani změny v nastavení a úpravy na voze v průběhu dne.

Druhé místo spadlo do klína Jakešovi, který za Pechem zaostal o více než tři minuty. "Od začátku bylo jasné, že s nejrychlejšími kluky nemůžeme závodit. Jeli jsme si svoje tempo a nakonec z toho bylo druhé místo," uvedl Jakeš, který se postaral o úspěšný český debut vozu Citroën DS3 R5.

Vydařenou soutěž má za sebou také Jiří Kalista, který startoval v kategorii historických vozů, ale prosazoval se i v absolutním pořadí. Po třinácté erzetě, kterou pro "historiky" rallye skončila, byl čtvrtý.

"Výsledky nás těšily, ale snažil jsem se na to nemyslet. Je fantastické, že jsme mohli závodit s 'velkými' kluky. Bylo to ale i proto, že jsme mohli používat pneumatiky, jaké jsme chtěli, zatímco elita měla gumy předepsané," řekl Kalista.

Český šampionát bude pokračovat za dva týdny, kdy se pojede Rallye Šumava Klatovy.

Rallye Český Krumlov:

1. Pech, Uhel (Mini John Cooper Works S2000) 1:35:40,3, 2. Jakeš, J. Novák (Citroën DS3 R5) -3:12,9, 3. Štajf, Rajnoha (Subaru Impreza STI) -6:44,0, 4. Frycz, Spurek (Pol./Subaru Impreza STI) -7:52,5, 5. Hozák, Radina (Mitsubishi Lancer Evo IX) -8:16,9, 6. Koči, L. Kostka (SR/Citroën DS3 R3T) -8:48,9.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud