4. srpna 2019 • 13:57

Lídr MS Tänak obhájil triumf na Finské rallye, vládl také Rovanperä

Autor: ČTK, mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Estonský pilot Ott Tänak s toyotou obhájil loňské vítězství ve Finské rallye a po čtvrté výhře v sezoně zvýšil vedení v mistrovství světa v automobilových soutěžích. Pět rallye před koncem vede jednatřicetiletý Tänak o 22 bodů před úřadujícím šestinásobným šampionem Sébastienem Ogierem z Francie, jenž byl ve Finsku pátý. Kategorii WRC 2 Pro ovládl domácí Kalle Rovanperä s vozem Škoda Fabia R5 evo a oslavil čtvrtou výhru v řadě.



Tänak vyhrál na rychlých šotolinových tratích v okolí Jyväskylä s náskokem 25,6 sekundy před Finem Esapekkou Lappim z citroënu a navíc ovládl i závěrečnou power stage, díky čemuž získal dalších pět bodů do hodnocení MS. Třetí skončil s odstupem 33,2 sekundy další domácí jezdec a vítězův týmový kolega Jari-Matti Latvala.

Čtvrtý dojel Nor Andreas Mikkelsen, jenž porazil o tři sekundy jedničku Citroënu Ogiera, kterému se v posledních letech ve Finsku nedaří. Hned za ním skončil další uchazeč o titul Thierry Neuville z týmu Huyndai. Belgičan je v průběžném hodnocení třetí s odstupem tří bodů za Ogierem.

Ve Finsku se soutěžilo po sedmitýdenní pauze a Tänak si dlouhou přestávku pochvaloval. "Byl to skvělý víkend. Myslím, že letní přestávka přišla v pravý čas, protože jsem byl po Sardinii fakt zničený," připomněl červnovou Italskou rallye, v níž přišel o vítězství v závěrečné erzetě a skončil pátý. "Dosáhli jsme skvělého výsledku a musíme v tom pokračovat. Ještě zbývá pět rallye do konce, čeká nás hodně práce," uvedl Tänak, jenž se může stát prvním estonským mistrem světa ve WRC.

Kalle Rovanperä vyhrál čtvrtou soutěž v řaděFoto Lehtikuva/Roni Rekomaa via REUTERS

Stále pouze osmnáctiletý Rovanperä zvítězil stylem start-cíl a Fabia R5 evo tak zůstává od své dubnové homologace neporažena. Tým Škoda Motorsport také díky vítězství převzal vedení v kategorii WRC 2 Pro.

„Rovanperä naplnil vysoká očekávání a před svými fanoušky se předvedl výjimečným způsobem a ve výjimečné formě,“ chválil šéf stáje Michal Hrabánek.

Finská rallye se jela bez české účasti, šampionát pokračuje za tři týdny na asfaltu v Německu.

Finská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:

1. Tänak, Järveoja (Est./Toyota Yaris) 2:30:40,3, 2. Lappi, Ferm (Fin./Citroën C3) -25,6, 3. Latvala, Anttila (Fin./Toyota Yaris) -33,2, 4. Mikkelsen, Jaeger (Nor./Hyundai i20) -53,4, 5. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C3) -56,3, 6. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -1:32,4.

Průběžné pořadí MS (po 9 ze 14 závodů): 1. Tänak 180, 2. Ogier 158, 3. Neuville 155, 4. Evans (Brit./Ford) 78, 5. Mikkelsen 71, 6. Suninen (Fin./Ford) 66, ...17. Kopecký (ČR/Škoda Fabia) 5.

Pořadí týmů: 1. Hyundai 262, 2. Toyota 238, 3. Citroën 198, 4. M-SportFord 158.

WRC 2 Pro: 1. Rovanperä/Halttunen (Fin./Škoda Fabia R5 evo) 2.38:34,4, 2. Grjazin, Fjodorov (Rus./Škoda Fabia R5) -2:34,6, 3. Huttunen/Lukka (Fin./Hyundai i20 R5) -2:48,6.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud