Jiří Uhlíř
22. srpna 2012 • 04:10

VIDEO: Nejen Abraham má doma smůlu. Francouz spadl před startem!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uprostřed noci se probudí s pocitem velké obavy. Domácí závod – kolotoč rozhovorů, neustále zvonící telefon, všeobecná nutnost předvést dobrý výsledek. Tlak. Nejen Karel Abraham se na „svém“ okruhu cítí v tísni. Randy de Puniet, Ben Spies nebo Cal Crutchlow měli obdobnou smůlu, jakou český závodník v Brně zažívá běžně.



Znají každý metr, nic je nemůže překvapit, přesto se po okruhu pohybují s nejistotou. Typický příklad jezdce, kterého svazuje aura domácího prostředí.

„Nejhorší období v sezoně je tehdy, když se blíží závod ve vaší zemi,“ poukazuje Brit Jeremy McWilliams, bývalý jezdec z MotoGP. „Závod v Donington Parku jsem nenáviděl. Všichni říkají, že musíš něco předvést, že tě chtějí vidět na bedně.“

Perfektní znalost tratě a velká podpora fanoušků neznamená automatickou výhodu. Domácí závod může i stresovat. Příkladem je Karel Abraham, který na Masarykově okruhu už čtyřikrát za sebou nedojel. Trať v Brně označil za prokletou, ačkoliv má GP České republiky moc rád.

Ukázkovou smůlu v domácí Grand Prix předvedl Francouz Randy de Puniet. Jeho kousek v Le Mans půjde asi jen těžce překonat...

Do GP Francie startoval z dvanácté příčky, stroj byl připraven, světla zhasla. Po hbitém odpichu se však s motocyklem roztočil a padal na zem ještě před startovní čárou!

Ujel jen pár metrů. Natěšení diváci hledali svého jezdce v první zatáčce marně. Až když spatřili na obrazovce kráčející osobu po startovním roštu, začali se smát, chytat za hlavu.

Francouz se nevzdal – nasedl na druhý motocykl a vrátil se zpátky do deště. Ke konci závodu ale znovu spadl, uklouzl...

„Katastrofa. Start byl opravdu zvláštní, po zmáčknutí spojky jsem dostal highsider. Stalo se mi to poprvé,“ vysvětloval Randy de Puniet. To Američan Ben Spies na Laguna Seca vyletěl přímo v legendární pasáži, které se říká „vývrtka“. Jak symbolické.

Prokletí domácích podniků se dá prolomit. Odvahou. Tu předvedl Cal Crutchlow v Silverstonu. V minulém roce havaroval v sobotní kvalifikaci, poranil si klíční kost. GP Velké Británie se jela bez něj.

A v letošní sezoně navázal na tradici – před zraky domácích fanoušků vyjel opět v sobotu z trati a zranil si kotník. Tentokrát však Crutchlow o závod přijít nechtěl.

V Silverstonu vystartoval z posledního místa a nakonec se prokličkoval až na šesté. Velkolepý výkon. „Závodil jsem hlavně pro diváky. Jejich podpora mi hodně pomohla. Můžu být hrdý na svoji práci,“ chválil se v cíli britský jezdec.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud