Jiří Uhlíř
7. října 2013 • 15:06

Slavné momenty Loeba: jízda s Maradonou a bitva s Grönholmem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odchází největší velikán, nejúspěšnější pilot v historii automobilových soutěží. Ze 167 závodů získal 78 vítězství, 116 krát vystoupal na pódium a celkově vyhrál 900 rychlostních zkoušek. A to nejhlavnější – stal se devítinásobným mistrem světa. Sébastien Loeb, pan rallye. Francouz spojený se značkou Citroën se o víkendu rozloučil se soutěžní kariérou. Isport.cz nabízí jeho nejvýraznější momenty.



První a překvapivý úspěch (2001)

Měl za sebou juniorské mistrovství světa a před sebou velkou premiéru – poprvé se posadil do stroje WRC, konkrétně do Xsary. Stalo se tak ve slavné Rallye San Remo. A mladý Loeb si vedl více než obstojně. „Po první erzetě jsem byl jen čtyři sekundy za vedoucím časem, aniž bych cítil, že jedu úplně naplno. Měli jsme fenomenální závěr a skončili hned za Panizzim,“ divil se francouzský pilot, který v tu dobu neměl ještě vyjednané angažmá. Před soutěží tak rozesílal faxy automobilkám jen proto, aby na sebe upozornil. „Po San Remu mi už volali všichni sami a chtěli mě podepsat na celou sezonu. Bylo to v polovině sezony 2002, ale chtěl jsem zůstat u Citroënu. A myslím, že jsem se rozhodl správně.“

Titul z obýváku (2006)

S citroënem vybojoval už dva tituly a v sezoně 2006 si jel pro třetí, suverénně. Pilot privátního týmu Kronos měl po dvanácti závodech na kontě osm vítězství a čtyři druhá místa. Před Tureckou Rallye ale spadl z horského kola a zlomil si klíční kost. Marcus Grönholm z Fordu mohl Loeba sesadit za předpokladu, že vyhraje všechny tři ze čtyř zbývajících soutěží a jednou bude alespoň třetí. Jenže finský pilot havaroval v první etapě. Loeb tak slavil titul doma u televize. „Bylo to hodně zvláštní. Ráno jsem se probudil a zjistil, že Marcus chyboval. Asi nikdo ještě neoslavoval titul z gauče,“ vzpomínal Loeb, který triumfoval o jediný bod.

Nejtěsnější prohra (2007)

Úžasný souboj, na který se asi nikdy nezapomene. Na Novém Zélandu se pral Loeb o vítězství s Markusem Gronhölmem, patrně největším rivalem jeho kariéry. Na šotolině dosahovali fantastických časů, většinou je oba dělily tři vteřiny. Na předposlední rychlostní zkoušce šel Gronhölm do vedení o 0,7 sekundy a následovala super speciálka. Tu vyhrál Loeb, ale nepatrný náskok soupeře z továrního týmu Ford už nesmazal. Francouz byl poražen o tři desetiny. „Nerad hovořím o ztrátách, ale naše umístění na druhé pozici tady bylo velice zvláštní,“ dodal Loeb.

Svezení fotbalové modly (2008)

V Argentině je motorsport velice populární, fotbal ale více. V roce 2008 pozvalo zastoupení Citroënu Diega Maradonu. Během místní soutěže se fotbalová legenda posadila na sedadlo spolujezdce vedle Sébastiena Loeba. „Když jsme vyrazili na silnici, byl velice rozechvělý, když viděl ty davy kolem. Myslel si totiž, že tam jsou kvůli němu. Jenže naše auto mělo ztmavená skla, nikdo ho nemohl vidět,“ vzpomínal Loeb. „Já nemluvím španělsky, on anglicky jen trochu, takže jsem mu to nemohl vysvětlit... Až když vystoupil z C4, nastala hysterie. A to byl jeho čas.“

VIDEO | Drsné kotrmelce v Řecku (2009)

Nejtěžší havárie v jeho kariéře. „Bylo to kvůli momentální ztrátě koncentrace,“ vysvětloval Loeb nebezpečný incident v Řecké rallye. Jeho auto se vymrštilo z tratě a pak nastala impozantní série rotací. „Po nehodě jsem šel hledat můj telefon. Ve skutečnosti zůstal v malé kapsičce ve dveřích, kam ho obvykle dávám. Nakonec se našly někde na poli. Ta nehoda ale měla důležitou dohru. Nakonec jsme i tak vyhráli titul o jediný bod ve Walesu,“ tvrdil Loeb.

Poblázněná Francie (2010)

Moment, na který devítinásobný mistr světa vzpomíná nejraději. Francouzská rallye se jela v jeho rodném Alsasku. Francie byla na nohou, všichni si přáli korunovaci světového šampiona na domácí půdě. A stalo se tak. „Opravdu se mi ulevilo, že jsme to dotáhli až do finiše. Být korunován doma v Haguenau, to bylo něco, co jsem si ani nedokázal představit. Když jsem se setkal s mými přáteli na silnici, která vedla zpět do Štrasburku, neudrželi jsme slzy. To není něco, co se vám stane každý den.“

Nepovedená rozlučka (2013)

Plánoval velkolepě zakončit kariéru rallye pilota a rozloučit se během Francouzské rallye s fanoušky. Pro devítinásobného mistra světa skončil závod v první rychlostní zkoušce třetí etapy havárií. Na mokré vozovce nezvládl pravotočivou zatáčku a sjel do příkopu. „Takový je život,“ utrousila rallyeová legenda, kterou v příštím roce čeká šampionát WTCC cestovních vozů. „Nejvíce mi bude chybět ten prožitek z auta, když jsem jel velkou rychlostní po šotolině v lese. To bylo vždycky nejlepší,“ zakončil Loeb.

VIDEO | Shrnutí kariéry Sébastiena Loeba


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud