Jiří Uhlíř
28. listopadu 2009 • 14:04

Batman Maddison: Na motorce skočím i kilometr

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Když prohází kolem velké budovy přemýšlí o jediném - jak a kde ji přeskočit. Robbie Maddison je novodobým Batmanem na motorce. Přeskočil fotbalové hřiště, londýnský Tower Bridge a vyskočil na repliku pařížského vítězného oblouku v Las Vegas.



Šílenec, který si plní své sny. I on se dnes představí na FMX Gladiator Games v pražské O2 Areně.

Američan se v Praze pokusí o brutální skok na Harleyi »

V modřanské restauraci se kočkoval s Morganem Carlsonem. Oba dva se navzájem škrtili a přitom se smáli.

„My jsme se prali už minulý týden v Aténách a bylo to dost vyrovnaný. Ale museli jsme radši skončit, jinak bychom se zranili," říkal pak australský freestyle motokrosař v exkluzivním rozhovoru pro Sport a deník Blesk.

Prý jste si Prahu velmi oblíbil, je to tak?
„Ano, tohle je má třetí návštěva Prahy. Poprvé jsem tady byl, když jsem po druhé v životě opustil Austrálii a to bylo asi před pěti lety. Jsem zpátky a miluji to tady. Je zde dobrý a silný alkohol, nádherné prostřední a holky."

Vy jste skočil z desátého patra budovy Ceasar´s Palace v Las Vegas, přeletěl jste fotbalové hřiště, které měřilo skoro sto metrů. Nebo jste přeskočil rozevřený Tower Bridge v Londýně. Jaký kousek byl nejtěžší?
„Ten poslední skok v Londýně byl opravdu těžký. Hlavně probíhal ve tři hodiny ráno a měl jsem jen jeden pokus. Vypadalo to jednoduše, ale bylo to opravdu drsný. Nejtěžší skok byl můj pokus přes desetipatrovou budovu, při kterém jsem si zlomil ruku."

Robbie Maddison
Robbie MaddisonFoto surfeyes.com

Datum narození: 14. července 1981
Místo: Kiama, New South Wales (Austrálie)
Největší úspěchy: Světový rekordman v nejdelším skoku s motorkou
Největší blázniviny: Na nový rok přeskočil před dvěma lety fotbalového hřiště (98,32 metrů). O tři měsíce později doma v Melbourne letěl z rampy na rampu dokonce 106, 7 metrů. Na Silvestra pak vyskočil a skočil z desátého patra budovy Ceasar´s Palace v Las Vegas (29 metrů). V červenci se backflipem přenesl nad rozevřený Tower Bridge v Londýně ve výšce třiceti metrů.
Co probíhá v hlavě, když se pokoušíte o tak daleké skoky na motorce?
„To rozhodnutí skákat přes budovy a fotbalové hřiště bylo těžké pro rozum. Ale srdce mi říkalo, že to mám udělat. Věřil jsem tomu. Je to tak nebezpečné, může se to zkazit, ale ty to musíš udělat a věřit si. Vždyť na to trénuji celý život. Před skokem má mysl hodně přemýšlí, ale zároveň sní. Potom je těžké pochopit, jestli je to pravda, nebo ne. A během skoku vypínám přemýšlení, které mi v tu chvíli překáží. Ten moment si pak hlavně užívám, jenom se dívám, co přichází."

A kdo přišel s takovými nebezpečnými nápady?
„Já. Proto, když se to pokazí, tak za to mohu jen já. Ale když se vše povede, nemůže být nic lepšího."

Jaký další nebezpečný pokus chcete zkusit?
„Plánuji přeskočit Grand Canyon. Podle mě je to možné. Letadla z Londýna do LA odlétají každý den, takže to můžu udělat kdykoliv. Klidně bych skočil jeden kilometr, ale potřebuji nějakého odborníka, aby mi pomohl udělat motorku s leteckým motorem. Tohle chci opravdu dostat a pak přeskočím Grand Canyon."

A chtěl byste jednou skočit přes pražský hrad?
„Rád bych skočil pražský hrad. Myslím si, že nahoře na kopci v Praze, bych mohl pravděpodobně překonat světový rekord v dálce. Ale přeskočit hrad, to nevím. To bych mohl skončit v pokoji princezny."

Tam ale není žádná princezna není. Občas se tam vyskytuje český prezident...
„To nevadí, já bych na ní počkal. A jestli prezident vypadá jako holka, tak může také klidně přijít (usměje se)."

Díváte se na vaše slavné skoky někdy na videu, nebo se pak jimi už nezabýváte?
„Kouknu na to jen jednou. Zážitek z toho skoku je jedinečný a nemyslím si, že se to dá zopakovat pozorováním v televizi. Důležitější jsou zážitky přímo z těch skoků. Kdybych se na to díval, přemýšlel bych o tom, co jsem dělal. Ale já se chci zaobírat budoucností a přijít s novými nápady. Proto se dívám pořád kolem sebe a říkám si - můžu tohle přeskočit?"

A kromě Grand Canyonu, jaký máte další plán?
„Našel jsem dvě budovy a chci dělat skok přes čtyřicet pater. Když to neskočím, tak je to smrtelné. Ale ten pokus samotný je prostě hodně cool. Je to ze čtyřicátého patra do třicátého patra druhé budovy, prostě seskok ze střechy na střechu. Mezera mezi nimi je přes padesát metrů. A budovy se nacházejí v Las Vegas. Pak mám ještě v plánu další paneláky."

A kde?
„Jedná se opět seskok. Naposledy jsem seskočil z deseti pater. Nyní jsem připraven seskočit dvaceti."

Robbie Maddison skáče přes londýnský Tower Bridge
Robbie Maddison skáče přes londýnský Tower Bridge

Český freestyle motokrosař Petr Pilát se mnou na motorce skočil tandemový skok - salto vzad. Plánujete něco podobného také udělat?
„Opravdu s vámi? A na hlínu, nebo do pěnové jámy?"

Do pěny...
„Aha. Asi bych to nezkusil. Mám rád tandem, ale jedině když mám za sebou holku, která řve ze zadu ať toho nechám. Ale nikdy jsem neskákal salto s nikým jiným."

Skočil byste v budoucnu backflip na motorce s mámou jako Američan Travis Pastrana?
„Byl jsem u toho, když Pastranovi zkoušeli salto po zadu. Jenže jeho máma si u toho udělala něco s krkem. Já bych nikdy nenechal svojí mámu něco podobného udělat. Travis je blázen, že tohle riskoval. Vždyť je to moc nebezpečné."

A jak budete vy riskovat na dnešní show FMX Gladiator Games v pražské O2 Areně?
„Hodně se na to těším. Vždycky když přijedu do Prahy, tak je to skvělá akce, skvělá zábava. Tady máme nejlepší jezdce. Bude to nejlepší freestyle motokrosová show v historii a speciální víkend."

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud