Martin Hašek
20. července 2012 • 09:50

Londýn chytil paniku. Olympijské město řeší spoustu problémů

Autor: Martin Hašek, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ukázka klidné anglické síly se otřásá v základech. Do startu olympijských her zbývá týden a pořadatelé v Londýně odhánějí jednu katastrofu za druhou. Řeší zácpy na silnicích, fiasko najaté bezpečnostní agentury i problémy kolem slavnostního zahájení, které má být zkráceno o půl hodiny.



Spektákl v hodnotě 27 milionů liber (přes 850 milionů korun) před očima 120 hlav států má být nezapomenutelnou slavností na úvod olympijských her.

Místo toho se však z díla oskarového režiséra Dannyho Boylea stává symbol potíží posledních dnů před startem Her.

Vypiplaný program stvořitele Trainspottingu a Milionáře z chatrče má být po posledních zkouškách zkrácen o půl hodiny kvůli dvěma velkým problémům, které sužují předolympijský Londýn.

Jedním z nich jsou obavy z přetíženosti městské dopravy. Tím druhým je fiasko bezpečnostní organizace G4S, která najala o 3500 méně pracovníků, než bylo třeba, a vláda musela do služby povolat vojáky, včetně čerstvých veteránů z Afghánistánu. Je možné, že bude povoláno ještě dalších dva tisíce vojáků.

Na Olympijském stadionu v Londýně bude za týden 80 000 diváků, na ploše ale bude zároveň pochodovat několik tisíc sportovců a funkcionářů, během ceremoniálu se pak vystřídá 10 000 účinkujících, ale také třeba 70 ovcí, 12 koní, kuřata, krávy, kozy i psi.

Panují obavy, že u bezpečnostních kontrol se budou tvořit zácpy, a že po konci ceremoniálu těsně po půlnoci bude složité masy lidí dopravit ze stadionu.

„Musíme si být jisti, že show skončí včas, abychom diváky dostali veřejnou dopravou domů,“ řekl mluvčí Her.

Nervozita panuje především proto, že mamutí bezpečnostní agentura G4S podcenila počet pracovníků a vysloužila si tvrdou kritiku za nezvládnutí státní zakázky.

Představitel firmy Nick Buckles prožil v úterý horké chvilky při výslechu v parlamentu a britský premiér David Cameron společnosti pohrozil pokutou.

Obří zácpy i problémy na letišti

Zároveň roste nejistota, jak se tradičně přetížený Londýn vyrovná s olympijským režimem dopravy. Samotní olympionici by neměli mít problémy, poněvadž pro ně budou vyčleněny tzv. olympijské pruhy.

Běžní obyvatelé Londýna však můžou mít velké potíže. Atmosféru navíc vyhrotil americký překážkář Kerron Clement, když si na Twitteru postěžoval, že atleti čekají na příjezd do vesnice čtyři hodiny, jsou hladoví a nemůžou se jít ani vyčůrat.

Solidně zatím nápor sportovců zvládá londýnské letiště Heathrow, které v pondělí zažilo nejnáročnější den v historii, když přivítalo 236 000 pasažérů.

Na příští čtvrtek, kdy bude do zahájení Her zbývat jediný den, se ale rýsují problémy. Zaměstnanci imigrační služby britských letišť totiž na tento den vyhlásili jednodenní stávku.

Pokud by práci skutečně přerušili, mohlo by to na Heathrow vést k velkým frontám.

Během olympiády se navíc chystají stávkovat i stovky strojvůdců ve střední Anglii, což může ohrozit dopravu z Londýna i během Her. Odborový svaz strojvůdců ASLEF oznámil, že na 450 jeho členů bude stávkovat kvůli sporům o penze.

Chladné počasí kromě toho komplikuje dokončovací práce na sportovištích, především v rozlehlém Olympijském parku, kde stále pracuje těžká technika.

Ředitel olympijské výstavby James Bully však tvrdí: „Všechno jde podle plánu.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud