16. srpna 2016 • 15:45

Svobodův šílený závod v Riu: Postup, diskvalifikace, nakonec happy end

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIA | Jeho kariéra je jako na horské dráze a jízdě nahoru a dolů se překážkář Petr Svoboda nevyhnul ani v olympijském rozběhu. Nejdřív prožil zklamání z průměrného času a smiřoval se s vyřazením. Pak se posledním časem překvapivě vklínil do semifinále. Jen aby byl později diskvalifikován a o postup zase přišel. Ale nečekaným zvratům nebyl konec - druhý den byl nakonec druhý protest české výpravy uznán.



Z obratů, které během pondělního večera absolvoval český překážkář, by se udělalo šoufl nejednomu milovníkovi adrenalinu. Pro Svobodu mělo tohle drama smutný konec. Jak probíhalo?

1. Expozice. Petr Svoboda se vrátil na olympiádu po osmi letech, během nichž prožil nejlepší sezony své kariéry, ale také málem přišel o nohu kvůli zánětu v achilovce. V rozběhu v Riu zaběhl průměrný čas 13,65 sekundy a nedával si příliš nadějí na postup. „Běžet takhle špatný čas, to si nezasloužím být v semifinále. Udělat takových školáckých chyb, to je k smíchu…“ rozčiloval se po závodě v dešti, který se odkládal a závodníci tak museli čekat v zákulisí. „Běhal jsem tam jak splašenej Marťan…“

2. Kolize. Poslední rozběh sledoval Svoboda v mixzoně a překvapivě zjistil, že postupuje z posledního místa. „Tak jdem znova,“ usmíval se. „Já toho štěstí moc v životě nemám. Tohle je prostě nádherný. Já jsem na olympiádě v semifinále, ani tomu nemůžu uvěřit. Já dneska přítelkyni říkal, že bych si přál, aby ten můj sportovní anděl mával křídlama a hnal mě dopředu. Možná se stalo, jak jsem dokopal všechny překážky, že mě prostě pustil.“

Petru Svobodovi se v deštivém závodě v Riu nedařilo, z rozběhu na 110 metrů překážek byl diskvalifikován.
Petru Svobodovi se v deštivém závodě v Riu nedařilo, z rozběhu na 110 metrů překážek byl diskvalifikován.

3. Krize. Všechno je jinak, Svoboda byl diskvalifikován na základě pravidla 168.7b (úmyslné sražení překážky). Závodník překážky může při jejich překonávání shodit, nesmí do nich ale aktivně vrážet. Ve výsledcích u Svobodova jména zmizel čas a objevila se písmenka DQ.

4. Peripetie. Česká výprava podává protest a chvíli tak žije naděje, že se zopakuje příběh z loňského MS v Pekingu. Tam byl Svoboda z rozběhu nejdřív diskvalifikován pro ulitý start, po protestu českého týmu byl však zařazen do semifinále.

5. Katastrofa. Vypadá to, že se Svobody drží smůla. IAAF rozhodla, že původně nepostupující z prvních dvou rozběhů, výrazně poznamenaných průtrží mračen, dostanou šanci na nový běh. A Jamajčan Deuce Carter by ho svým časem 13,51 ze seznamu postupujících vyřadil. Český protest nakonec stejně neuspěl. „Shrnu to jednoduše: Jsem blázen. Pokazil jsem si to. Určitě jsem měl na semifinále. Mrzí mě to. Je to závod, kvůli kterému jsem se vracel,“ hodnotil Svoboda už v prvním návalu zklamání.

6. Happy end. Nakonec mu důvod pro smutek nezůstal. Češi znovu protestovali, tentokrát proti Jamajčanovu výsledku. Jury rozhodla, že Svobodu zařadí do semifinále navíc jako 25. závodníka. Jamajčan Carter v semifinále zůstal. Z každého ze tří semifinále do finále postoupí dva nejlepší, další dva se kvalifikují časem. "Podle nás neměl Jamajčan nastoupit v 'rerunu', ale oni ho tam nechali a dobře vědí, že udělali chybu. Aby se neshodili, tak tam Jamajčana nechali a zároveň nám uznali protest," řekl vedoucí atletické výpravy Tomáš Janků.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud