16. srpna 2016 • 04:40

Odhalila ruský doping, bojí se o život: Nebude nehoda, až se mi něco stane

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Běžkyně Julia Stěpanovová, která pomohla odkrýt státně organizovaný ruský doping, má strach o život. Třicetiletá atletka aktuálně žije v Americe na utajeném místě, před dvěma dny se ale rozhodla přestěhovat poté, co se prý hackeři pokusili odhalit, kde se skrývá.



Hackeři zaútočili před dvěma dny na osobní konto Stěpanovové na stránkách Světové antidopingové agentury WADA. Do systému ADAMS sportovci zapisují svůj časový plán i přesné místo pobytu pro případ namátkové dopingové kontroly.

„Jediným důvodem, proč by někdo hacknul konto ADAMS, je ten, aby zjistil vaši přesnou polohu,“ je přesvědčená běžkyně. „Rozhodli jsme se, že bude bezpečnější se přestěhovat,“ sdělila Stěpanovová novinářům ve videohovoru jen den před finále běhu žen na 800 metrů. Jí start Mezinárodní olympijský výbor zatrhl kvůli dopingovému prohřešku z minulosti - v roce 2013 byla potrestána za nesrovnalosti v biologickém pasu.

Ruská atletka Julia Stěpanovová s manželem a synem po nedávném interview s agenturou Reuters. Běžkyně se skrývá v USA.
Ruská atletka Julia Stěpanovová s manželem a synem po nedávném interview s agenturou Reuters. Běžkyně se skrývá v USA.

Teď se ovšem žena, která spolu s manželem Vitalijem, bývalým ruským antidopingovým funkcionářem, zasloužila o odkrytí dopingové megakauzy, bojí o život. „Když se nám něco stane, tak byste měli vědět, že to nebyla nehoda,“ cituje Stěpanovovou agentura Reuters.

Běžkyně si už stěžovala na MOV, že se o ně s manželem dostatečně nepostaral jako o whistleblowery, a opakovaně upozorňovala na nebezpečí, kterému jsou vystaveni. Vitalij Stěpanov prohlásil, že neví, kdo napadl účet jeho manželky, ale pár prý je sledován ruskými orgány.

Atletka je tak nyní dvojnásobně ráda, že nevyslyšela pozvání olympijských šéfů, aby dorazila do Ria alespoň jako divačka. „Při sledování olympiády a čtení zpráv, co se tam všechno děje, tak jsem na jedné straně rád, že jsem nejela,“ prohlásila v konferenčním hovoru. „Pokud by nám chtěl někdo ublížit, bylo by to tam velice snadné,“ dodala Julia Stěpanovová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud