5. března 2013 • 14:57

Zápas nesmí opustit olympiádu! Bulharský kouč proto přestal jíst

Autor: tem
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak přesvědčit Mezinárodní olympijský výbor, aby nevyřadil zápas z programu Her? Armen Nazarjan, kouč bulharských zápasníků, to zkouší hladovkou. „Zápas byl vždy součástí olympijského programu a není správné jej vyřadit,“ uvedl majitel dvou olympijských titulů. „Upřímně doufám, že můj čin přesvědčí Mezinárodní olympijský výbor, aby své rozhodnutí přezkoumal.“



Vyřadit zápas z programu letních olympijských her v roce 2020 navrhl výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru (MOV) letos v únoru. Osmatřicetiletý Armen Nazarjan chce na obtížnou situaci, v níž se jeho sport ocitl, upozornit více než dvoutýdenním půstem.

„Nebude až do začátku mistrovství Evropy 22. března v gruzínském Tbilisi jíst a bude pouze pít šťávy,“ uvedla bulharská zápasnická federace podle agentury AP.

Někdejší zápasník v řecko-římském stylu Nazarjan získal olympijský titul pro rodnou Arménii v roce 1996 a o čtyři roky později i pro svou novou vlast, Bulharsko. Právě pro tuto zemi je zápas nejúspěšnějším sportem, bulharští zápasníci si na olympijské žíněnce vybojovali už šestnáct titulů.

Zápas jako jeden z tradičních sportů by měl zmizet v roce 2020 z olympiády Zápas jako jeden z tradičních sportů by měl zmizet v roce 2020 z olympiádyFoto EPA
Nazarjan není z řad bývalých zápasníků první, kdo podnikl proti rozhodnutí MOV protestní kroky. Nesouhlas už před ním vyjádřil předseda bulharské zápasnické federace Valentin Jordanov a Sagid Murtazaljev z Ruska, kteří vrátili Mezinárodnímu olympijskému výboru své zlaté medaile z Her.

Vyřazení tradičního sportu z olympijského programu není zatím definitivní. O vyškrtnutí zápasu totiž rozhodne až valné shromáždění MOV, které se sejde v září v Buenos Aires.

To také v případě vyřazení zápasu doplní do programu jiný sport, rozhodovat se bude mezi sedmičkou kandidátů, mezi nimiž je například wakeboarding, squash nebo karate.

Valné shromáždění rozhodne i o dějišti letní olympiády v roce 2020. Pořadatelství připadne jednomu z trojice uchazečských měst Istanbul, Madrid a Tokio.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud