4. ledna 2013 • 04:05

Na olympiádu se tlačí nové sporty. Třeba wakeboarding či inline bruslení

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANKETA | Víte, jak vypadá wakeboarding? Možná ho poprvé uvidíte na letních olympijských hrách v roce 2020. Jejich pořadatel ještě není určený, nicméně zástupci sedmi sportů už vyráží do Lausanne, aby přesvědčili o smysluplnosti svého zařazení do olympijského programu. Konečné hlasování proběhne letos v září a vítěz může být jen jeden. Kdo se přesně chce předvést v budoucnosti pod pěti kruhy?



Baseball a softball

Z utkání baseballistů USA proti Kubě na olympiádě v Pekingu 2008Foto Archiv Sportu
V olympijském programu se baseball dostal poprvé už v roce 1904, ale pak v něm také často chyběl. Naposledy i loni v Londýně. Softball se začlenil do olympijské rodiny poprvé v Atlantě 1996, ale po dalších třech pokračováních z ní opět zmizel. Existuje také myšlenka o začlenění tzv. Arena Softballu, který se hraje v krytých halách.
Kdo by mohl získat medaili? Poslední baseballové zlato urvali Jižní Korejci, mezi softbalistkami zase Japonky. Právě asijské země společně se Spojenými státy a Kubou si drží výsadní postavení i dál.

Karate

Není třeba karate dlouho představovat. Ačkoliv japonské bojové umění se zatím do olympijského programu nikdy nedostalo, patří ve světě mezi nejpopulárnější bojové sporty.
Kdo by mohl získat medaili? V současnosti mají navrch evropské země jako Francie, Itálie, nebo Německo. Němec Jonathan Horne a Rafael Aghajev z Ázerbajdžánu jsou v čele světového žebříčku.

Inline bruslení

Inline bruslení je velmi populární také v ČeskuFoto Jaroslav Legner (Sport)
Další sport, který si postupně získal popularitu po celém světě. Inline bruslaři dnes soutěží na tratích, jejichž délka se pohybuje od 200 metrů až k maratonu. Na olympiádě by měl být nejdelší závod dlouhý 15 kilometrů.
Kdo by mohl získat medaili? Na světových šampionátech mají navrch v posledních letech borci z Kolumbie, Jižní Koreje a Belgie, kteří si mezi sebou rozdělili už 30 titulů.

Sportovní lezení

V tomto případě nejde o to, kdo vyleze výš - podstatná je obtížnost, kterou musí závodníci zdolat na cestě vzhůru po umělé stěně. Diváci mohou vidět náročné gymnastické figury i pády na lanech upoutaných sportovců.
Kdo by mohl získat medaili? Pole favoritů je poměrně široké, na posledním šampionátu kraloval Rakušan Jakob Schubert, bronzovou medaili bral český zástupce Adam Ondra.

Squash

Popularita sqashe roste po celém světěFoto Jaroslav Legner (Sport)
Nejrychlejší raketový sport se už dvakrát zkoušel do olympijského programu prosadit dvakrát. Mezinárodnímu olympijskému výboru vadila třeba i malá atraktivita televizních přenosů. Squashová generalita se snaží všechny nedostatky napravit a uzavřela smlouvu s marketingovou agenturou, které se podařilo do olympijského programu prosadit sedmičkové ragby.
Kdo by mohl získat medaili? Za dnešní konstelace by nejvíc zajásali v Egyptě. Africká země má v nejlepší desítce squashistů hned pět zástupců.

Wakeboarding

Pro drtivou většinu sportovních fanoušků je wakeboarding neznámým sportemFoto Pavel Lebeda (Sport)
Vodní sport, který kombinuje prvky vodní lyžování, surfingu a snowboardingu, zatím není příliš známý. Jezdce táhne na prkně po vodě loď nebo kabelový vlek. O vítězi rozhoduje náročnost předvedených figur.
Kdo by mohl získat medaili? Favority bychom v současnosti hledali mezi reprezentanty Německa, USA Austrálie a Velké Británie. Za sedm let se mohou přidat zástupci některé z asijských zemí, kde wakeboarding získává na popularitě.

Wushu

Další bojový sport je v Evropě známější pod názvem kung-fu s více než pětitisíciletou tradicí. Závodníci cvičí se zbraněmi a jsou hodnoceni podobně jako v krasobruslení. Každý začíná s deseti body a za chyby je trestaný srážkami.
Kdo by mohl získat medaili? Rozhodně někdo ze zástupců asijských zemí a to především z Číny.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud