15. března 2020 • 04:30

Už ani Fasel nevěří. Olympiádu lze posunout, hokejové MS ne

Autor: mir
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šance, že se přece jen nakonec uskuteční hokejové mistrovství světa v Lausanne a Curychu (8. – 24. května) je čím dál menší. V podstatě se jen čeká na to, až odpovědní lidé z IIHF tradiční podnik definitivně odpískají. „Problém je v tom, že nemůžeme turnaj přesunout,“ zní v poslední reakci na globální problémy s nákazou koronavirem Reného Fasela, prezidenta Mezinárodní hokejové federace.



Každý den přicházejí zprávy o zrušení či v lepším případě pozastavení mezinárodní akce nebo některé z prestižních ligových soutěží. Už jako jediná se zatím „drží“ letní olympiáda, naplánovaná do Tokia na období 24. července až 9. srpna.

Podle Fasela, jenž patří mezi vlivné osoby MOV, se diskutuje o posunutí Her o několik týdnů. „Fotbalová Liga mistrů byla pozastavena, projednává se otázka přesunutí EURO 2020. A existují dokonce diskuse o možnosti pořádat olympijské hry v srpnu. Koronavirus je obrovský problém pro všechny,“ opakuje Fasel známou věc.

Očekává se, že finální verdikt ohledně hokejového šampionátu ve Švýcarsku padne v průběhu příštího týdne, kdy se má vyjádřit tamní vláda. Své si však mohou říci i tamní kantony.

„V týdnu proběhnou velmi důležitá jednání o mistrovství světa. Jeho organizování je stále obtížnější. Problém je v tom, že nemůžeme turnaj přesunout, nemůžeme hrát v červnu nebo červenci, nemůžeme hrát ani v jiné zemi,“ netají Fasel, že má svázané ruce.

Koronavirus a sport ONLINE: vše o odložených zápasech, zrušených sezonách a nakažených sportovcích ZDE>>>

Než dojde ke konečnému rozhodnutí, Fasel se setká s klíčovými partnery IIHF, její Radou a švýcarskými úřady. „Budeme se muset rozhodnout. Zasáhly nás velmi těžké časy, šance na uskutečnění šampionátu se každým dnem snižují. Snažím se myslet pozitivně, ale situace se zhoršuje,“ dodává Fasel s tím, že prioritou celé planety je nyní úplně něco jiného, než zachraňování prestižních sportovních podniků. „Nejdůležitější pro nás všechny je nyní ochrana obyvatelstva.“

Posledním, kdo se v „probíhající“ hokejové sezoně vzdal vrcholných bitev, je Jokerit Helsinky, jenž dobrovolně vystoupil z bojů o Gagarinův pohár. V něm měl nastoupit v úterý do série s Petrohradem, ovšem vedení finského klubu dalo na doporučení tamní vlády.

„Rozhodnutí odstoupit z play off KHL nebylo učiněno přímo Jokeritem, ale úřady Finska a města Helsinky. Musíme přijmout tuto skutečnost, je třeba chránit zdraví lidí.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud