Martin Hašek
21. července 2023 • 15:24

Olympijský festival: Vždycky Most! Prskavec chce do legendární Severky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Luďan bude mít o zábavu postaráno. Český olympijský výbor oznámil, že dějištěm olympijského festivalu během Her v Paříži bude příští rok v létě jezero Most u stejnojmenného města. Show poběží na břehu vodní plochy, která vznikla jako výsledek rekultivace hnědouhelného dolu. Tuhle hlášku si vodní slalomář Jiří Prskavec nemohl nechat ujít.



„Vždycky Most!“ zahlásil olympijský šampion z Tokia s úsměvem. „Chtěl bych navštívit restauraci Severka.“

Severočeské město před pár lety proslavil kultovní komediální seriál s hlavním hrdinou Luďanem Říhou s tváří Martina Hofmanna. Někdejší epizodu zdejšího týmu ve fotbalové lize nahradila vítězná éra házenkářských Černých andělek. Příští rok v létě přivítá prostorná plocha kolem zrekultivovaného jezera, které vzniklo na místě starého Mostu, tradiční olympijský park.

„Jezero je unikátní v kvalitě vody, málokdy se vidí tak čistá. Bylo napuštěno v roce 2014 a v posledních letech jsme do zázemí investovali sto milionů korun,“ uvedl primátor Mostu Marek Hrvol. „Pro nás je to významná šance zlepšit povědomí o regionu. Olympijský festival je pro nás nejlepší možnost ukázat, že se lokalita mění.“

Olympijský park uspořádal Český olympijský výbor poprvé v roce 2014 na Letné, v roce 2016 se přesunul na Lipno, o dva roky později se organizace ujaly Brno s Ostravou a před dvěma lety se fanoušci scházeli v pražské Stromovce.

„Jak jsme se vrátili z Tokia a byli jsme zvyklí se všude zašívat, mít všude roušku, najednou jsme přišli mezi davy lidí. Bylo to takové vysvobození, první zážitek opravdové olympijské atmosféry,“ vzpomínal Prskavec na svůj zlatý návrat z olympiády v Tokiu.

V olympijském parku mají lidé možnost sledovat přenosy z olympijských her a také si různé druhy sportů osobně vyzkoušet pod vedením trenérů a olympioniků. Příští rok v Mostě bude v nabídce téměř padesát sportů.

„Nechali jsme si udělat výzkum, kolik lidí zaregistruje, že olympiáda je. Podle výzkumu to ví 93 procent lidí, v podstatě úplně každý. Měli bychom využít momentu, kdy se lidé o sport zajímají, aby si ho mohli vyzkoušet, společně to sdílet, společně fandit,“ řekl Kejval.

Olympijské hry v Paříži začnou od středy za rok. Přímo na místě bude znovu fungovat Český dům, který měl ČOV naposledy na ZOH 2018 v Pchjongčchangu. Na dalších olympiádách to nebylo možné kvůli covidovým opatřením. V Paříži bude Český dům v parku La Villette spolu s domy dalších třinácti národních olympijských výborů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud