29. března 2023 • 21:40

Svoboda pod palbou, schvaluje účast Rusů na OH. Kritika i od ministryně

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
31
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ministerstvo obrany se distancovalo od výroků pětibojaře a člena Českého olympijského výboru (ČOV) Davida Svobody, který schvaluje účast Rusů a Bělorusů na olympijských hrách a v kvalifikačních soutěžích. Olympijský vítěz z Londýna 2012 Svoboda je předsedou Komise sportovců ČOV a členem Armádního sportovního centra (ASC) Dukla. České televizi (ČT) řekl, že sportovci by neměli být diskriminováni na základě svého politického postoje. Podle ministerstva Svoboda zpochybňuje zločiny Ruska vůči Ukrajině, kterou napadla ruská armáda.



„Můj osobní názor je i v souladu s tím, jak vlastně otočil Mezinárodní olympijský výbor během toho roku a aktuálně doporučuje účast Rusů a Bělorusů. Protože dobře ví, nebo zástupci a funkcionáři vědí, že není možné tu účast zakázat, a neporušit tím všechny dokumenty, ke kterým se zavázali,“ prohlásil dnes Svoboda v České televizi. Když ale moderátorka uvedla, že v olympijské chartě se kromě nediskriminace sportovců mluví také o podpoře mírové společnosti, prohlásil Svoboda, že olympijská charta už nikoho dávno nezajímá a nedodržuje se. „Je to otázka výkladu,“ dodal.

„Ten válečný konflikt stále probíhá. A jak víme, tak první obětí každého válečného konfliktu je pravda,“ řekl Svoboda. Na upozornění moderátorky ČT, že valné shromáždění OSN opakovaně v rezolucích odsoudilo agresi Ruska vůči Ukrajině, reagoval Svoboda slovy: „Může to být klidně mýlka, co já vím.“

„Ministerstvo obrany se distancuje od výroků pětibojaře Davida Svobody, člena resortní ASC Dukla, který v ČT relativizoval a zpochybňoval zločiny, jež Rusko páchá na Ukrajině, a schvaloval, aby reprezentanti Ruska a Běloruska startovali na olympiádě,“ oznámilo dnes ministerstvo v tiskové zprávě. „Ukrajinští sportovci umírají za svou vlast a nikdy už na olympiádě nebudou moci svou zemi reprezentovat. Je nemorální a ohavné, umožnit účast na olympijských hrách sportovcům Ruska a Běloruska. Je to výsměch mrtvým ukrajinským sportovcům a všem obětem barbarského Putinova útoku na Ukrajinu,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v úterý doporučil mezinárodním sportovním federacím, aby umožnily návrat neutrálních ruských a běloruských sportovců do soutěží. Premiér Petr Fiala (ODS) i členové české vlády jsou ale proti startu ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách. Uvedli to před a po dnešním jednání vládního kabinetu v Jeseníku. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) je potřeba si uvědomit, že ruští sportovci jsou vychováni ruským státem. Na Ukrajině zemřely stovky sportovců a trenérů, olympijské ideály byly pošlapány, řekl.

ČOV v úterní bezprostřední reakci na postup MOV rovněž oznámil, že nezměnil svůj postoj a trvá na zachování sankcí vůči Rusku a Bělorusku. Za nepřijatelnou považuje i jejich účast v olympijských kvalifikacích.

Následně Svoboda reagoval po svém vystoupení v ČT. „Neměl jsem svůj den," řekl olympijský vítěz v moderním pětiboji.

Vstoupit do diskuse
31
Články odjinud


Články odjinud