12. října 2023 • 16:08

MOV suspendoval Rusko. Nebude posílat peníze, postoj k Paříži beze změny

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) s okamžitou platností suspendoval Rusko kvůli začlenění sportovních svazů z anektovaných ukrajinských území. MOV o tom po zasedání v Bombaji informoval na webu.



Ruský olympijský výbor začátkem října jednohlasně schválil přijetí sportovních organizací z Doněcké, Chersonské, Luhanské a Záporožské oblasti. A tím podle MOV porušil olympijskou chartu.

Svazy z okupovaných území spadají pod Ukrajinský olympijský výbor, jehož teritoriální integritu, jak ji definuje olympijská charta, Rusko porušilo. Proto bylo do odvolání suspendováno, což mimo jiné znamená, že přijde o finance od MOV.

Ukrajina verdikt přivítala. „Sport a politiku nejde oddělit. Zejména když teroristická země provádí na Ukrajině genocidu a sportovce využívá k propagandě,“ uvedl podle agentury AFP šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Ruský olympijský výbor označil rozhodnutí za kontraproduktivní a zcela jasně politicky motivované gesto. Podle něj si tím MOV zajistil návrat stavu do února 2022, kdy bylo Rusko vyloučeno z drtivé většiny mezinárodních soutěží.

MOV nicméně zdůraznil, že trest nemá vliv na rozhodnutí, zda bude ruským sportovcům umožněno startovat na letních hrách v Paříži v roce 2024. „Naše předchozí doporučení stále platí,“ citovaly agentury mluvčího MOV Marka Adamse.

MOV po invazi Ruska na Ukrajinu loni v únoru vyzval k vyloučení Rusů a Bělorusů ze všech soutěží. Letos v březnu ale doporučil, aby byl jednotlivcům umožněn start na hrách jako neutrálním sportovcům.

„Březnové doporučení zůstává v platnosti a MOV si vyhrazuje právo rozhodnout o případném startu jednotlivých ruských reprezentantů jako neutrálních sportovců na hrách v letech 2024 a 2026,“ řekl Adams.

Kdy by měl MOV o startu Rusů na hrách v Paříži rozhodnout, Adams neuvedl. Dnes pouze prohlásil, že k tomu dojde až s blížícím se zahájením her. Olympiáda v Paříži začne 26. července.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud