Ivana Jakoubková
5. prosince 2018 • 21:42

Jako Federer v sedle! V čem se parkurové PlayOffs podobá Laver Cupu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přepychová, náramně oslnivá show. Když loni v září nakráčely do O2 areny tenisové veličiny jako Roger Federer a Rafael Nadal včetně legendárního tenisty Roda Lavera, který dal soutěži jméno, málokdo si uměl představit, že podobně luxusní záležitost světového významu zažije vysočanská hala v dohledné době znovu. Jenže za pár dní uvidí Praha další úchvatnou podívanou, hvězdy světového parkuru. Jako by znovu dorazil Federer a vyhoupl se do sedla.



O2 arena už zažila mnohá velkolepá představení. Finále tenisových Davis Cupů i Fed Cupů, loni premiéru hvězdného Laver Cupu. Uplynul rok a Prahu čeká paráda všech parád jezdeckého sportu. Vyvrcholení několikaměsíčního seriálu nablýskaných parkurových podniků, pražské PlayOffs.

„Bude to jedna z nejvýznamnějších letošních sportovních akcí na území Česka, něco podobného jako loňský tenisový Laver Cup,“ slibuje předseda organizačního výboru Global Champions PragueOffs Jan Andrlík. Opravdu?

Laver Cup nabídl tenisové megastar současnosti, především Rogera Federera a Rafaela Nadala , dvojici, jejíž epické bitvy zvedaly a dodnes zvedají diváky ze sedadel i od televizních obrazovek. Ale také hvězdy minulosti v podobě slavných kapitánů obou týmů Björna Borga a Johna McEnroea, jejichž legendární zápasy lákaly fanoušky v osmdesátých letech. A konečně geniálního Australana Roda Lavera, jediného tenistu v historii, jenž dokázal dvakrát zkompletovat čistý Grand Slam a který novou soutěž zaštítil svým jménem. Do Prahy na ně přijelo 80 tisíc diváků z 50 zemí.

Celebrity lidské i koňské

Také Prague PlayOffs přivede do O2 areny velké hvězdy, třebaže ne tak globálně známé jako jsou Federer s Nadalem. Ale světová jednička a loňský šampion Global Champions Tour Harrie Smolders, letošní vítěz „základní části“ Ben Maher nebo nejúspěšnější jezdkyně historie Edwina Topsová Alexanderová jsou absolutní špičky svého oboru. Že jste o nich nikdy neslyšeli? Nevadí! Brzy se to změní.

V polovině prosince se v pražské O2 areně uskuteční parkurová show Prague PlayOffs i za účasti českých jezdců V polovině prosince se v pražské O2 areně uskuteční parkurová show Prague PlayOffs i za účasti českých jezdcůFoto Sport

V seriálu navíc působí celebrity jako dědička Onasissova rejdařského bohatství Athina, dcera rockové hvězdy Bruce Springsteena Jessica, dále Georgina, dcera bývalého starosty New Yorku a známého filantropa Michaela Bloomberga, a v neposlední řadě dcera Billa Gatese Jennifer, jejíž tým Paris Panthers proklouzl do finále až v posledním podniku. A ovšem taky dcera nejbohatšího Čecha Anna Kellnerová.

A nejde jen o jezdce. Z toho, jaké koňské hvězdy do Prahy dorazí, by se leckomu zatočila hlava. Jde o koně, kteří létají po světě soukromými tryskáči s armádou ošetřovatelů a fyzioterapeutů. A proč vlastně ne, když někdy stojí víc než letadlo! Koně, kteří v Global Champions League soutěží, mají cenu sedmi, osmi i devíti milionů dolarů, tedy až přes dvě stě milionů korun. Zatímco tenisoví velikáni nastupují na kurt jen s raketou, na jezdeckém kolbišti se musí snoubit výkon dvojice, jezdce a koně.

„Oba, jak kůň, tak i jezdec, musí být v absolutní formě. Parkury budou v Praze nesmírně obtížné, sejde se nejtvrdší konkurence, bude to velmi náročné,“ předpokládá česká naděje Anna Kellnerová, členka týmu Prague Lions.

Právě její otec nabídl nedávno představu o ceně největších koňských závodníků, když pro Annu koupil klisnu Catch Me If You Can za (pro většinu lidí nepředstavitelnou) sumu čtvrt miliardy korun.

Nikdo nic takového nezažil

Stejně jako měl loni tenisový Laver Cup světovou premiéru, i letošní pražské PlayOffs je absolutní novinkou. Prestižní seriály parkurových týmů i soutěže jednotlivců se sice konají od roku 2006, ještě nikdy ale nevrcholily na jednom místě, v jedné soutěži, navíc vyřazovacím způsobem.

„Nic takového se ještě nikdy na celém světě nekonalo. Nikdo to ještě nezažil, proto jsou všichni ve velkém očekávání. S vyřazovacím způsobem to bude hodně zajímavé,“ tvrdí druhý český jezdec ve hře Aleš Opatrný. A to ještě nemluví o tom, že poprvé v historii se bude parkur skákat v hale.

Kde podobnost končí, to je obsazení. Zatímco při Laver Cupu volí své týmy, a tedy účastníky celé show, hvězdní kapitáni, při PlayOffs záleží jen a jen na výkonech v průběhu roku. Abyste se dostali do finále soutěže jednotlivců, museli jste vyhrát jeden z podniků, v případě týmů se vejít mezi postupující šestnáctku.

A není to jen „hvězdnost“ obou akcí, ale i velké peníze, které se kolem točí. Čtyřdenní parkurové PlayOffs disponuje dotací 12 milionů eur, tedy přibližně 300 milionů korun. Z toho vítězný tým obdrží tři miliony, vítěz mezi jednotlivci 1,25 milionu. Celková dotace na kompletní seriál podniků a finále se pak vyšplhala na astronomických 35 milionů eur, což je v korunách skoro miliarda.

Loni se v pražské O2 areně uskutečnil první ročník tenisového Laver Cupu. Jak si ve srovnání s ním stojí Prague PlayOffs? Loni se v pražské O2 areně uskutečnil první ročník tenisového Laver Cupu. Jak si ve srovnání s ním stojí Prague PlayOffs?Foto Sport

Prague PlayOffs jako filmový festival?

Už téměř čtvrt století režíruje zahajovací i závěrečný ceremoniál Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. I proto bude scenárista a choreograf Michal Caban režírovat také Prague PlayOffs 2018. Cabanova práce byla vidět v pražském Edenu v průběhu fotbalového Super Cupu mezi Bayernem Mnichov a Chelsea, a také při hokejovém mistrovství světa v Praze. „Když jsem nabídku dostal, zaváhal jsem. Hlavně z časových důvodů, měl jsem ještě i jiné projekty. Jenže člověk se každý den nedostane k takové akci. Bude rozsahově patřit k největším, co jsem kdy dělal. Možná že bude i největší,“ porovnává muž, jenž s bratrem Šimonem utvořil autorské duo Cabani. Společně vymýšlí vizuální podobu mnoha akcí v Česku. „Tahle bude speciální, jelikož trvá čtyři dny kontinuálně, od rána do večera.“ Specifik pražské parkurové galashow je řada. Zimní termín společně s prostorovým omezením O2 areny, kam se vedle jezdců, koní a diváků musí vměstnat taky veškerá technika. „Tvoří se něco nového, co tu ještě nebylo. PlayOffs jsou nadstavba nad běžnou soutěží, takže nelze vzít ze šuplíku něco, co funguje, a jenom to zopakovat. Všichni spoluvytváříme zcela nový formát,“ vysvětluje Caban.

PRAGUE PLAYOFFS: Svátek parkuru v Česku! Tahákem je Kellnerová
Video se připravuje ...

Parkurová esa týmu Prague Lions (zleva) Niels Bruynseels, Anna Kellnerová a Aleš Opatrný
Parkurová esa týmu Prague Lions (zleva) Niels Bruynseels, Anna Kellnerová a Aleš Opatrný

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud