Jiří Punčochář
4. října 2015 • 05:00

Klisna Orphee des Blins, legenda Velké pardubické, má svoji sochu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osm dnů před letošním 125. ročníkem Velké pardubické se velké pocty dočkala jedna z jejích největších legend. Klisna Orphee des Blins, trojnásobná vítězka z posledních tří let, má ve stájích ve Zhoři poblíž Jihlavy, kde po skončení kariéry užívá dostihového důchodu, svoji bronzovou sochu. Její odhalení byla osobně přítomna.



Příští neděli bude klisna Orphee des Blins znovu na známém místě. V dějišti Velké pardubické, která jí přinesla slávu. Tentokrát ale nebude děsit soupeře. Místo boje o čtvrté vítězství v řadě se dostihové dámě z Francie dostane cti zavádět pole na start.

Sama už nepoběží ani na Velké pardubické, ani jinde. Kariéru ukončila vloni. Jako připomínku toho, co v ní dokázala, má v areálu Dostihových stájí ve Zhoři nedaleko Jihlavy sochu v životní velikosti. Váží 300 kilogramů, skládá se z šestnácti dílů a pracovalo se na ní zhruba rok.

Orphee des Blins je dostihovou legendou
Video se připravuje ...

„Ona určitě pozná, že přijela do Pardubic. Ale že by měla mít nějaké nápady k závodění? Tak to nefunguje. Kůň je mimo trénink, žije tak, jak byl od přírody určen, pase se a má klid. Nebojím se, že by v ní na dráze měly bouchnout saze a chtěla by zas do boje,“ usmíval se po odhalení sochy Jiří Trávníček, který klisnu před lety koupil z Francie.

Dvakrát v posledních dnech přihlížel se sklenkou sektu odhalení sochy. V pátek ji nechal ukázat širšímu okruhu známých, v sobotu akt slavnostně zopakoval pro blízké spolupracovníky a přátele. Dojetí na něm bylo patrné. „Je to završení jedné životní etapy. Za touhle sochou není vidět jenom jeden kůň. Život u koní je nemoc. Když jim propadnete, je to nadosmrti,“ pravil.

Nápad vznikl na golfu

Nápad připravit dostihové legendě poctu v podobě sochy vznikl vloni na golfu. Trávníček s kolegy pak hledal, kdo by se mohl práce zhostit, nakonec ho oslovila nabídka skupiny Sochařská pohotovost. Její lidé klisnu fotografovali, navštěvovali, v reálu i z videa studovali každý její pohyb. Připravili napřed zmenšený model, následně se začalo pracovat na samotné soše.

„Znali jsme ji tehdy jen zběžně. Jak jsme se ale s Orphee des Blins seznamovali, objevili jsme její kouzlo. Hrozně se nám líbil i její příběh, její charakter. Dnes ji známe do každého detailu a víme, že to není obyčejný kůň,“ podotkl Martin Šilhán ze Sochařské pohotovosti.

Klisna se k odhalení jejich díla dostavila osobně a svoji sochu oslavila ošatkou plnou jablek, na kterých si pochutnala. Aby na veřejnosti vypadala dobře, podrobila se v poslední době dietě. Taky sochu umělci na přání zadavatele dělali štíhlejší, než nyní Orphee des Blins je, aby připomínala časy v nejlepší závodní kondici.

„Aby nepřibrala, když si žije jako spokojený rentiér,“ rozesmál se nad jejím jídelníčkem Trávníček. „Je spokojená, od rána do večera je na pastvě s dalšími našimi vysloužilci. Má krásný život. Na farmě i jezdí. Ale ne komerčně. Ona je složitější kůň k ježdění,“ dodal.

Jen poslední velké přání, aby se ji podařilo uchovnit, už slavná klisna svému majiteli nesplní. Několik pokusů skončilo neúspěchem. Orphee des Blins tak zůstane jen jedna.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud