24. září 2015 • 20:15

Osudy koňských legend Velké pardubické: Kila navíc i poruchy spánku

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
  • Jak se daří vítězům slavné Velké pardubické?Jak se daří vítězům slavné Velké pardubické?FOTO: sport

    Navždy zůstanou zapsáni mezi vítězi slavné Velké pardubické. Řeč není o žokejích, ale o těch, na kterých závisí úspěch nejvíce. O koních. Jak se daří legendárním vítězům jednoho z nejslavnějších závodů v Evropě v době jejich sportovního důchodu? Podívejte se na příběhy Sixteen, Tiumena a Orphee des Blins? 

  • Sixteen

    Sixteen ovládla Velkou pardubickou třikrátFoto Sport

    Přes devět milionů vydělala svým majitelům během své kariéry "Bílá královna Sixteen".  Dvakrát vyhrála Velkou pardubickou, jednou pod vedením Dušana Andrése v roce 2007, o rok později si triumf zopakovala se žokejem Josefem Bartošem, s kterým zároveň dosáhla nejrychlejšího času historie Velké - 8:58 min.

    Zaslouženého důchodu si šestnáctiletá klisna užívá na Brandejsově statku v areálu zemědělské univerzit v Suchdole. Dle majitelů se jí daří dobře. Na její věk ji trápí jen narkolepsie (neurologická porucha spánku). "Až na tyto problémy se má relativně dobře," říká její majitel a filmový producent Jaroslav Bouček.

  • Tiumen

    Hned třikrát vyhrál slavnou Velkou pardubickou Tiumen, pokaždé probíhal cílovou páskou pod vedením legendárního Josefa Váni. Patnáctiletý anglický plnokrevník si spolu s dalšími koňmi užívá zaslouženého odpočinku v Domově pro koně v Leštině.

    Tiumen s žokejem Josefem VáňouFoto sport

    „Má tam volnost, svobodu. Jezdím za ním na návštěvu několikrát do roka a doufám, že je mu fajn,“ uvedl Tiumenův majitel Ivo Köhler. Prozradil také, že na tu svobodu si musel Tiumen chvilku zvykat.

    „Ze začátku mu tréninkový režim chyběl, přeci jen ten stájový režim je jiný. Chvilku „dělal ramena“, že on je sportovec. Teď už prý Tiumen zjistil, že si může užívat klidu a pohody. „Je mu dobře hlavně díky Domovu pro koně a paní Patricii Pitříkové, která domov provozuje,“ dodal Köhler.

  • Orphee des Blins

    Čistý hattrick. Tak by se dal fotbalovou či hokejovou terminologií označit výkon Orphee des Blins, která ovládla Velkou pardubickou v letech 2012, 2013 a 2014. Pokaždé se cílem prohnala s Janem Faltejsem na zádech.

    Svému majiteli Jiřímu Trávníčkovi tak neplnokrevná klisna zkazila radost akorát v tom ohledu, že se jí nepodařilo připustit. „Už je definitivně v důchodu, žije na farmě. Je ve více koních a je spokojená. Tak spokojená, že nám trošku přibrala,“ říká spokojený vlastník.

    Orphee des Blins vyhrála Velko v letech 2012 až 2014Foto sport

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud