Martin Hašek
7. října 2015 • 15:42

Koni zemřel majitel. V Pardubicích chceme vyhrát pro něj, říká trenér

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těžká rána osudu postihla břeclavskou stáj BORS, která do nedělní Velké pardubické vysílá desetiletého hnědáka Universe of Gracie jako jednoho z favoritů. Majitel stáje Luděk Mikulecký před dvěma měsíci náhle zemřel v pouhých padesáti letech. „Pro mě je cíl mu udělat radost, i když tady fyzicky není,“ říká stájový trenér Jiří Kousek.



Empírový statek Nový Dvůr u Břeclavi je pěkný kousek světa. A bude snad ještě líp, pokud se na opravu dvě stě let staré památky, která je součástí Lednicko-valtického areálu, podaří získat evropské dotace.

Objekt kdysi sloužil chovu ovcí, krav vzácného bernského plemene a také slavného lednického hřebce Lichtenštejnů, kteří je dávali darem do královských spřežení.

Právě tady, nedaleko chrámu Tří grácií, vytvořil břeclavský podnikatel Luděk Mikulecký dostihové stáje, v nichž možná vyrůstá příští vítěz Velké pardubické. Hnědák Universe of Gracie byl loni čtvrtý, v květnu vyhrál první kvalifikaci a v letošní otevřené startovní listině září jako hodně působivé jméno. V jeho sedle bude Jan Faltejsek, trojnásobný šampion z posledních tří let.

Až však v neděli koně vpadnou do slavného dostihu, Luděk Mikulecký u toho už nebude. Muž, který břeclavskou ČSAD přetvořil v prosperující dopravní firmu a věnoval se také dětské charitě, nečekaně zemřel začátkem srpna.

„Nedá se to ani popsat. Byl to člověk, který měl ohromné vize. A nebyly to jenom vize. Na rekonstrukci Nového dvora pracoval od rána do večera. Měl milion projektů, dělal charitu pro děti. A v padesáti letech odejde…,“ říká Jiří Kousek, trenér břeclavské stáje, který ještě vloni seděl na Universe of Gracie ve Velké pardubické.

Byli jako rodina

Jeden z nejzkušenějších překážkových žokejů, jenž má za sebou desetileté působení ve Francii, v Novém dvoře začal trenérskou dráhu a hned dostal pod ruce výjimečného koně.

„Pan Mikulecký mi dal ohromnou šanci do života, ze dne na den mi svěřil všechny svoje koně do tréninku. Vytvořil mi odskokový můstek do nové kariéry, hodně toho pro mě udělal,“ líčí Kousek.

„Měl nás tady rád jako vlastní rodinu. Moje děti ho měly úžasně rády. Když bylo hezké počasí, zavolal a řekl: Vezmi děti, ať se jdou koupat do bazénu. Tak jsem dětem řekl, že jedeme ke strejdovi Mikuleckému, a byly jak šílené. Bylo to hodně rodinné.“

Stáj žlutomodrých barev si může v neděli dělat velké naděje. Universe of Gracie, s kurzem 7:1 v současnosti třetí favorit, je kůň s velkými překážkovými zkušenostmi, jehož výhodou jsou bohatá praxe přímo v Pardubicích a také významné vytrvalostní schopnosti. Výprava z jihu Moravy ale bude muset v Pardubicích bojovat bez svého šéfa.

„Ještě jsme to stále nestrávili, nepochopili, co se stalo. Já jsem ho ráno ještě viděl, pak jsem sedl do kamionu, vezl jsem koně do Mimoně a za Prahou jsem se dozvěděl, že se tady něco stalo. Ráno v deset jsem ho viděl, ještě mi přál šťastnou cestu,“ vzpomíná Kousek.

„Bereme to tak, že se budeme snažit v jeho vizích pokračovat dál, ale nebude to snadné. On uměl s lidmi pracovat, uměl je řídit, věděl koho na jakém místě chce mít, uměl motivovat lidi. A sám toho udělal hodně,“ dodává Kousek.

„Pro mě je cíl mu tu radost udělat, i když tady mezi námi fyzicky není. Byl jeho sen vyhrát Velkou. Myslíme na to celá stáj. Pracujeme na tom, jak ty sny splnit.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud