Květoslav Šimek
29. srpna 2020 • 23:10

Dostihová tragédie. Král kvalifikací Velké pardubické musel být uspán

Vstoupit do diskuse
16
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl králem kvalifikací na Velkou pardubickou steeplechase se Slavia pojišťovnou. Dvanáctiletý hnědák Ange Guardian (Stáj Anděl strážný) v sobotu v Pardubicích útočil na absolutní rekord. Kvalifikaci na Velkou dokázal vyhrát pětkrát, naposledy v červenci. Stejně si dřív vedl Trezor od trenérky Hany Kabelkové. Místo zápisu do historie bohužel přišlo fatální zranění, po kterém musel být hnědák uspán.



Ange Guardian, jehož trénoval Josef Váňa , se zranil v poslední, čtvrté kvalifikaci na Velkou pardubickou. Účast ve 130. ročníku měl zajištěnou, s Jiřím Kouskem šli dostih vyloženě „tréninkově“. A znovu šli výborně. Po Havlově skoku, poslední těžké překážce, se natlačili na třetí místo na chystali se na svůj klasický finiš.

V náběhu na proutěnou překážku bohužel Ange Guardian špatně došlápnul a těsně před ní si pochroumal nohu. I tak dokázal překážku skočit a zvládnout, Kousek ho ihned zastavil. Zranění bohužel bylo fatální, koně nešlo zachránit.

Dvanáctiletý hnědák býval v kvalifikacích k neporažení. Od června 2018 vyhrál všech pět, kterých se zúčastnil. Samotnou Velkou pardubickou jel čtyřikrát, nejlepší výsledek udělal hned při své premiéře v roce 2016 s Janem Kratochvílem. Skončili druzí za Charme Lookem.

O rok později byl Ange Guardian s Josefem Váňou mladším pátý, potom ji dvakrát dokončil mezi elitou s Jiřím Kouskem. V roce 2018 byli šestí, před rokem pátí. Celkem Ange Guardian běžel 38 překážkových dostihů, třináct jich vyhrál. Na dotacích nad překážkami vydělal 3 455 400 korun.

Vstoupit do diskuse
16
Články odjinud


Články odjinud