Květoslav Šimek
6. října 2022 • 12:27

Velký návrat vítěze z roku 2020. Hegnus přivede koně na start Velké pardubické

Autor: Květoslav Šimek, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když před dvěma lety vyhrál Velkou pardubickou, zívalo na něj z tribun nezvyklé ticho a klid. O bouřlivý ryk vyprodaných ochozů hnědák Hegnus a jeho tým kolem trenéra Radka Holčáka kvůli covidovým opatřením přišli. Ovace a potlesk si mohou užít dodatečně. Právě čtrnáctiletý Hegnus v neděli přivede na slavnostní přehlídku patnáctku koní 132. ročníku Velké pardubické se Slavia pojišťovnou. Společně s dalším matadorem Otou, čtyřiadvacetiletým starokladrubským vraníkem a bývalým vlajkonošem jízdní policie.



„Je to pro mě velká čest a jsem potěšen, že Hegnus bude znovu v Pardubicích. A že bude v takové roli,“ reagoval majitel František Ševců na nabídku pořadatelů Velké pardubické. Ševců hnědáka odchoval, prošel s ním celou kariéru. V jeho výbězích ve valašské Bystřičce si také Hegnus užívá zasloužený důchod.

Drobný hnědák začínal u trenéra Čestmíra Olehly. „Přišel k nám jako tříletý, nebyl to železný kůň a měl problémy se šlachama,“ vzpomínal trenér, který byl u šesti triumfů Železníka a Registany ve Velké pardubické. „Vždycky jsem to zastavil, pošetřil jej, aby se mu víc neublížilo. Jeden rok třeba vůbec neběhal.“

Pod Olehlovým vedením Hegnus vyhrál Zlatou sponu tříletých (2011) i Cenu Labe (2015). Při premiéře ve Velké pardubické v roce 2016 byl s Jiřím Kouskem na výborném pátém místě. V roce 2018 ho majitel přesunul k Holčákům do Velkých Karlovic.

Ve Velké pardubické 2018 doběhl Hegnus s Markem Stromským těsně druhý, o dva roky později už při svém třetím startu v elitním dostihu s Lukášem Matuským vyhráli.

„Pro maminku do nebe!“ křičel Matuský hned po doběhu s rukou vztyčenou k nebi a se slzami v očích. „Umřela před dvěma týdny, celý mítink je pro ni. Pro nikoho jiného, jen pro ni.“ Do Hegnusova sedla se přitom Matuský vyšvihl na poslední chvíli, jeli spolu poprvé.

„Nakoukal jsem videa, furt jsme s Radkem (Holčákem) dumali, jak jít,“ popisoval žokej. „Dohodli jsme se, že půjdeme zepředu, to se moc nepovedlo, ale seděli jsme kolem pátého místa, nechal jsem ho odpočívat. Věděl jsem, že má klasu, že má konec. A vyšlo to.“

Před rokem jeli Matuský s třináctletým Hegnusem Velkou pardubickou znovu. Obsadili velmi slušné páté místo. Pro Hegnuse to byl poslední dostih kariéry, zamířil do zaslouženého důchodu k Františkovi Ševců. Ten je mimochodem jedním ze čtyř Vítězů velké pardubické od roku 1989, který si svého šampiona odchoval od hříběte.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud