23. října 2011 • 11:59

Ragbisté Nového Zélandu vyhráli domácí mistrovství světa

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ragbisté Nového Zélandu se dočkali vytouženého druhého titulů mistrů světa, na který čekali 24 let. V nečekaně dramatickém finále v Aucklandu dnes porazil favorizovaný domácí tým Francii 8:7.



Francouzi získali potřetí stříbrné medaile, navíc mají jeden bronz. Trofej Webba Ellise pro nejlepší tým planety jim však i na sedmém světovém šampionátu unikla.

Nový Zéland se soupeři dokonale pomstil za vyřazení ve čtvrtfinále minulého mistrovství světa, kde Francie využila k senzaci domácího prostředí. Oba týmy se utkaly už v základní skupině letošního turnaje, tehdy All Blacks zvítězili jednoznačně 37:17, ale ve finále měli mnohem těžší práci.

Stejně jako před čtyřmi lety se Francouzi rozhodli aktivně postavit tradičnímu novozélandskému rituálu před zápasem, a když domácí hráči spustili svou haku, utvořili formaci "V" na znamení vítězství a pomalu kráčeli proti soupeři. Po symbolickém vzdoru pak favoritovi statečně čelili i v následujících 80 minutách.

Novozélanďany poslal do vedení pětkou pilíř Tony Woodcock, jenž tím stanovil skóre prvního poločasu. V černém dresu se stejně jako v semifinále Austrálií nedařily kopy Piri Weepuovi, jenž neproměnil kop po pětce ani dva trestné kopy.

Rozhodující vedení získal svěřencům Grahama Henryho střídající Stephen Donald, jenž se ve 46. minutě postavil k trestnému kopu místo Weepua a proměnil. Francouzi vzápětí kontrovali pětkou a proměněným kopem, ale navzdory velkému úsilí už ve zbytku zápasu jednobodové manko nesmazali. K nadšení 61 tisíc diváků v Eden Parku ragbisté Nového Zélandu těsný náskok uhájili a druhým titulem se vyrovnali Austrálii a Jihoafrické republice.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud