Ivo Pospíšil
30. října 2013 • 12:24

Češi přepisovali historii: Nový Bor vyhrál "šachovou Ligu mistrů"

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slaví jeden z největších úspěchů v historii. Jakoby vyhráli obdobu fotbalové Ligy mistrů. Šachisté Nového Boru se stali mistry Evropy, když ovládli 29. ročník Evropského klubového poháru, který hostil řecký Rhodos. Na své cestě museli hráči vedení Davidem Navarou či Viktorem Lázničkou uspět i proti takovým esům jako Veselin Topalov nebo Fabiano Caruana.



Nejlepší šachový klub Evropy je z Čech. Hráči Nového Boru slaví senzační zisk trofeje Evropského klubového poháru a připsali si historický úspěch.

„Je to fantastické. Doufám, že takový triumf ocení i fanoušci mimo šachovou komunitu. Vždyť G-Team Nový Bor je letos asi nejúspěšnějším českým sportovním klubem v Evropě,” radoval se předseda Šachového svazu ČR Viktor Novotný.

Nový Bor uspěl na turnaji na řeckém Rhodu mezi více jak padesáti týmy. Tým ve složení elitních šachistů jako David Navara, Radoslaw Wojtaszek, Viktor Láznička, Krishnan Sasikiran, Zbyněk Hráček, Mateusz Bartel či Robert Cvek prošel sedmi koly bez jediné zápasové porážky.

Remizovali s evropským šampionem z roku 2008 uralským Malachite a především v předposledním kole vyhráli duel s obhájcem vítězství týmem SOCAR Ázerbájdžán.

Senzační obrat s mistry

V napínavém souboji s favoritem porazil nejprve Navara aktuálně šestého hráče světa Fabiana Caruanu, na druhé šachovnici získal bod proti bývalému mistru světa Veselinu Topalovovi Radoslaw Wojtaszek a na třetí šachovnici uspěl Viktor Láznička s Gatou Kamským.

Viktor Láznička (vlevo) a Krishnan Sasikiran v zápase s obhájci prvenství SOCAR Ázerbájdžán
Viktor Láznička (vlevo) a Krishnan Sasikiran v zápase s obhájci prvenství SOCAR Ázerbájdžán

„Byl to neskutečný zápas. Po třech hodinách hry jsme prohrávali 0,5:2,5 a nevypadalo to vůbec dobře. Zbraně jsme ale nesložili, zápasy končí až po posledním tahu,“ uvedl kapitán týmu Petr Boleslav po konečné výhře 3,5:2,5.

V posledním kole pak Nový Bor porazil Minsk a mohl se těšit z definitivního vítězství na turnaji.

„Bylo to již jen o nervech, dokončit výborně sehraný turnaj,“ uznal i velmistr Viktor Láznička.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud