Martin Hašek
6. ledna 2014 • 13:27

Nejsme žádné slečinky! Hráči NFL v minus 17 stupních odmítli rukávy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

NFL zažila jeden z nejmrazivějších zápasů v historii amerického fotbalu. V zápase prvního kola play off mezi Green Bay Packers a San Francisko 49ers poklesla teplota k minus sedmnácti stupňů Celsia, pocitová teplota se blížila minus čtyřiadvaceti. Někteří hráči přesto nastoupili v krátkých rukávech s odhalenými pažemi.



Americký Středozápad se potýká s největšími mrazy za posledních dvacet let, kolabuje doprava a zavírají se školy. Na hřišti Lambeau Field v Green Bay se však v noci na pondělí přesto hrálo. A arktické podmínky prověřily hráče i diváky, kteří měli od pořadatelů horkou kávu a čokoládu zdarma.

„Osvěžující,“ oklepal se pro stanici Fox fanoušek Jeff Giardinelli, který dorazil ze slunné Kalifornie. „Nabalili jsme se, použili jsme všechno snowboardingové oblečení, které máme.“

Zatímco se však diváci choulili v zimních bundách, někteří hráči nastoupili v dresech s odhalenými pažemi, protože si odmítli vzít rukávy. Po vzájemné dohodě tak nastoupila startovní ofensive line Green Bay a s holými pažemi nastoupil také Colin Kapernick, quaterback San Franciska.

„Nikdy nenosím rukávy,“ řekl David Bakhtiari z Green Bay. „Je to něco jako norma. To je nejlepší způsob, jak to popsat. Rukávy prostě nenosíte.“

Nastoupit v takovém mrazu bez rukávů, má svůj význam. Hráči tím dávají soupeři najevo svoji neohroženost. Ale mají i praktické důvody.

„Každý si myslí, že když linemeni hrají bez rukávů, je to nějaká macho věc, ale není. Když máte rukávy, dáte protivníkovi šanci vás za něco chytit. Proto používají jen krémy na kůži,“ vysvětloval kdysi trenér Pittsburghu Mike Tomlin.

Eddie Lacy z Green Bay vysvětluje: „Kdybych měl rukávy, měl bych pocit, že můžu ztratit míč. Rukávy prostě nenosím. Cítím se tak pohodlně.“

Veterán Ryan Pickett naopak nastoupil s rukávy. Před šesti lety totiž za Green Bay hrál proti New York Giants v zápase, během jehož výkopu byl mráz - 18,3 Celsia. „Vyzkoušel jsem to a trvalo mi tři dny, než jsem rozmrznul,“ vzpomíná Pickett.

Quaterback Green Bay Aaron Rodgers rukávy nevynechal, trenér Mike McCarthy byl zachumlaný v bundě a kulichu
Quaterback Green Bay Aaron Rodgers rukávy nevynechal, trenér Mike McCarthy byl zachumlaný v bundě a kulichu

Na stadionu Green Bay Packers nejsou zápasy v podobně extrémních podmínkách výjimkou. Hřišti se přezdívá „Zmrzlá tundra“ a to kvůli nejchladnějšímu utkání v dějinách NFL, který vstoupil do dějin jako Ice Bowl. 13. srpna 1967 nastoupili Packers proti Dallas Cowboys a teploměr ukazoval – 13 stupňů Fahrnheita, tedy – 25 stupňů Celsia. Pocitová teplota na hřišti však byla kolem minus pětačtyřiceti stupňů Celsia.

V neděli měli hráči kolem laviček k dispozici ohřívače a teplé bundy, na hřišti ale museli mráz prostě přestát.

„Nebudu vám lhát, byla docela zima,“ konstatoval Patrick Willis ze San Franciska. „Ale není lepší způsob, jak se zahřát, než tohle vítězství.“

San Francisko vyhrálo v Green Bay 23:20 a o víkendu ho v tzv. divisional round čeká zápas na hřišti Caroliny. V dalších zápasech se střetnou Seattle s New Orleans, New England s Indianapolis a Denver se San Diegem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud