Martin Hašek
21. července 2014 • 04:10

Jaroš a spol. se drápou na K2. Chodidla bez prstů test na vrchol zvládla

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští horolezci na K2 mají za sebou dílčí úspěch. Radek Jaroš, Petr Mašek a Jan Trávníček se během víkendu v pořádku vrátili z cesty do třetího výškového tábora, kde ve výšce 7400 metrů kvůli aklimatizaci přespali dvě noci.



Je jasné, že o vrchol to bude těžký boj. Čeští horolezci ale zatím na K2 jedou podle plánu. Trojice z vrcholového týmu má za sebou náročný výlet do třetího výškového tábora ve výšce 7400 metrů a také drsnou cestu zpět Abruzziho pilířem.

„Bál jsem se všude. Já jsem vůbec neviděl. Měl jsem úplně namrzlé brejle. Byly okamžiky, kdy jsem neviděl na tři metry. Vůbec jsem nevěděl, kde jsem,“ líčil svůj sestup pro Radiožurnál Radek Jaroš, který se dolů do základního tábora dostal už v pátek během sedmi hodin. Úspěšně tak otestoval stav svých chodidel, na nichž mu kvůli omrzlinám na předchozí expedici na Annapurně schází dohromady jedenáct a půl článku.

Na další dva členy se v základním táboře čekalo až do sobotního večera. Mašek během výletu utrpěl omrzliny na rukou. Po šťastném setkání ale byla dole dobrá nálada.

Takhle vypadala noha Radka Jaroše krátce poté, co se loni vrátil z Annapurny
Takhle vypadala noha Radka Jaroše krátce poté, co se loni vrátil z Annapurny

„Pro Trávu máme špek, protože je vegetarián, a pro Misku, který má omrzlé ruce, máme připravené ledové zábaly,“ žertoval ve zpravodajství Radiožurnálu Martin Havlena, který horolezcům v podmínkách základního tábora šest hodin vařil.
„Všem se nám ulevilo. Martin Havlena uvařil klukům guláš a bramboračku. Pro blaho našich hochů jsem vytáhli i vzácné pivo!“ hlásí ze základního tábora reportérka Lucie Výborná.

Jaroš je na K2 už popáté a při většině jeho bývalých expedic na druhou nejvyšší horu světa ho nahoru nepustilo špatné počasí. Nepříjemné podmínky zažívají horolezci i letos. O víkendu celý základní tábor zapadal sněhem.

„Už druhý den silně sněží a dělat se nedá prakticky vůbec nic,“ hlásila Výborná v sobotu ve zpravodajství Radiožurnálu. V neděli pak referovala: „Už třetí den sněží a fouká vítr, horolezci všech národností jsou zalezlí, nebo si připíjejí.“

Češi se ťukli s kolegy z polské výpravy. Na co si připíjeli? „Na štěstí. Na Titaniku bylo spoustu zdravých, ale neměli štěstí,“ líčí Jaroš. „Tady má člověk nervy jenom z jednoho. Pokud nejde o život, jde o hovno.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud