24. prosince 2014 • 04:40

NEJ 2014: Žena v F1, hranatá dráha v Číně i matador Nedvěd

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Projděte si výběr nejzajímavějších událostí sportovního roku 2014Projděte si výběr nejzajímavějších událostí sportovního roku 2014FOTO: Koláž iSport.cz

    100. - 70. MÍSTO | Nejen nejdražší olympiáda v historii a německý triumf na světovém šampionátu ve fotbale. Rok 2014 si lze pamatovat i z řady dalších důvodů. Přinášíme vám první díl souhrnu, který vám nabízí významné i jinak zajímavé sportovní události letoška.

  • 100. Čínský „ovál“

    Tohle na klasické atletickém stadionu prostě neuvidíteFoto repro: youtube.com

    Svět má mnoho fascinujících sportovních staveb. Žádná se však nevyrovná stadionu v severovýchodní Číně v provincii Tchung-che. Místo atletického oválu zde totiž v červenci postavili kolem fotbalového hřiště obdélník. Proč? Prý to bylo jednodušší. Nic víc.

  • 99. Smrt Tichonova

    Legendární kouč Viktor Tichonov na sovětské střídačce s útočníkem Alexandrem MalcevemFoto Profimedia.cz

    Hokej přišel o legendu. Ve věku 84 let zemřel slavný trenér Viktor Tichonov, jenž během působení na lavičce reprezentace Sovětského svazu a později Ruska získal v 70. až 90. letech minulého století osm titulů mistra světa a tři zlata z olympijských her.

  • 98. (Ne)respekt Donovanovi

    Trenér fotbalistů USA Jürgen KlinsmannFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Šok číslo 1: Jürgen Klinsmann vynechal v nominaci pro fotbalové MS americkou legendu Landona Donovana. Šok číslo 2: Trenérův syn Jonathan reagoval na twitteru příspěvkem: „Hahahaha Donovan hahahaha.“ Kouč projevil respekt tím, že přinutil potomka k okamžité omluvě.

  • 97. Brazílie-Írán 0:3

    Íránští volejbalisté šokovali výhrou v BrazíliiFoto Profimedia.cz

    Světová liga volejbalistů zažila šok, když Írán porazil 3:0 tehdy ještě úřadující mistry světa z Brazílie. Navíc na domácí palubovce Kanárků v Sao Paulu. Strůjcem úspěchu byl na trenérské lavičce bývalý jugoslávský reprezentant Slobodan Kovač.

  • 96. Konec trhače dresů

    Robert HartingFoto Profimedia.cz

    Vítězný rituál v podobě roztrženého dresu byl součástí image Roberta Hartinga, trojnásobného mistra světa v hodu diskem. Bohužel jen do chvíle, než mu v Německu začala hrozit žaloba za hanobení státního symbolu… Při triumfu na ME tak garderobu ušetřil.

  • 95. 32...

    Kristýna Plíšková nejen v japonském Gifu porazila, ale zasypala ji i rekordním počtem esFoto Profimedia.cz

    Tolik es nasázela tenistka Kristýna Plíšková proti Francouzce Pavlovičové na turnaji v japonském Gifu. O sedm víc, než je maximum okruhu WTA. Ale protože se jednalo o akci ITF, jedná se jen o neoficiální světový rekord.

  • 94. Reprezentant-dítě

    Norský zázrak je považován za největší fotbalový talent na světěFoto youtube.com

    Norský záložník Martin Ödegaard se stal nejmladším fotbalistou, který kdy zasáhl do evropské kvalifikace. Do duelu proti Bulharsku naskočil talent Strömsgodsetu ve věku 15 let a 300 dnů.

  • 93. První žena v NBA

    Historický moment: Becky Hammonová, donedávna skvělá basketbalistka, se stala první ženou na lavičce v nejslavnější lize basketbalistů. Asistentkou na nejlepší adrese: u mistrů v San Antoniu po boku Gregga Popoviche.

  • 92. Double Stoch

    Polský skokan Kamil StochFoto Barbora Reichová (Sport)
     

    Polský skokan na lyžích Kamil Stoch se rozjel v Soči na středním i velkém můstku a doplachtil pro dvě zlaté olympijské medaile. Stejně jako před ním legendy Matti Nykänen (1988) a Simon Ammann (2002 a 2010).

  • 91. Trest za prostředníčky

     

    Nizozemský rychlobruslař Sjinkie Knegt se nechal po prohře ve štafetě na ME unést tak, že ruskému vítězi hrozil pěstí, vykopával na něj bruslí a šermoval za jeho zády se zdviženými prostředníky. Kvůli tomu přišel o bronz.

  • 90. Rekord překonaný hned dvakrát

    Dlouhých 11 let držel český cyklista Ondřej Sosenka světový rekord v hodinovce. Letos ho ale po zmírnění aerodynamických pravidel překonali hned dva soupeři. Nejprve německá legenda Jens Voigt, poté i Rakušan Matthias Brändle, který ujel 51,85 km.

  • 89. Návrat kokosů

    Kokosy na sněhu revival. I tak se mohlo na olympiádě v Soči pohlížet na jamajský dvojbob. Posádka, která navázala na tradici slavného čtyřbobu, se na Hry podívala díky tomu, že v internetové sbírce vybrala 1,6 milionu korun na uhrazení nákladů. Přesto skončila poslední.

  • 88. Dakar a smrt

    Slavná Rallye Dakar si skoro každý rok vyžádá oběti na životech. Letos se z ní nevrátili dva novináři a motocyklista Eric Palante. Celkem už při soutěži zemřelo 60 lidí, z toho 23 závodníků.

  • 87. Loučení Zöggelera

    Armin ZöggelerFoto Profimedia.cz
     

    Slavný italský sáňkař Armin Zöggeler, první, který v soutěžích jednotlivců získal šest olympijských medailí, ukončil v 46 letech kariéru. Šestinásobný mistr světa se rozhodl po letošním bronzu na ZOH Soči.

  • 86. Sršni v jamce

    Španělský golfista Pablo Larrazábal měl na turnaji v Malajsii nečekaného soupeře. Během cutu na něj na jedné z jamek zaútočil roj sršňů, před nímž se zachránil skokem do jezírka. Dostal přes dvacet žihadel, ale po zásahu lékařů byl schopen kolo dohrát.

  • 85. Kolumbijské Giro

    Nairo Quintana a Rigoberto Urán ovládli letošní GiroFoto Profimedia.cz

    Nairo Quintana, Rigoberto Urán. Pořadí cyklistického Gira d´Italia ovládly dvě kolumbijské hvězdy. Vyhrály tři etapy, soupeři neměli nárok. Quintana porazil krajana o necelé tři minuty.

  • 84. Matador Nedvěd

    Týmové focení českých hokejistů v Soči. Ve spodní řadě vedle sebe usedli Jaromír Jágr a Petr Nedvěd.Foto Barbora Reichová (Sport)

    20 let, tolik času dělilo hokejového útočníka Petra Nedvěda mezi prvním a druhým startem na olympijské scéně. Rekord! V Lillehammeru 1994 slavil stříbro s Kanadou, letos v Soči dohrál s Čechy ve čtvrtfinále.

  • 83. Northug do vězení

    Dvojnásobný olympijský vítěz v běhu na lyžích Petter Northug způsobil pod vlivem alkoholu dopravní nehodu, při níž byl zraněn jeden člověkFoto Barbora Reichová (Deník Sport)

    Nor Petter Northug, dvojnásobný olympijský vítěz a devítinásobný mistr světa v běhu na lyžích, byl za květnovou autonehodu pod vlivem 1,65 promile alkoholu odsouzen k 50 dnům vězení a pokutě 618 tisíc korun. Trest si zřejmě odpyká po sezoně.

  • 82. Házenkáři jako zboží

    Ano, házená se dá řídit jako firma. Mezinárodní federace těsně před losem MS mužů v Kataru 2015 diktátorsky vyřadila slabou Austrálii, aby mohla svěřit divokou kartu Německu. A před turnajem, kdy se odhlásily Bahrajn a SAE, nehledala náhradu v Asii, nýbrž dala šanci silnému Islandu.

  • 81. Bomberka Lisická

     

    Německá tenistka Sabine Lisická na americkém betonu ve Stanfordu vyslala proti Srbce Ivanovičové servis rekordní rychlostí 211 km/h. Překonala tak výkon Venus Williamsové z US Open 2007 (208 km/h).

  • 80. Žena ve F1

    Susie Wolffová u monopostu stáje WilliamsFoto www.susiewolff.com

    Po 22 letech se v závodním monopostu F1 objevila žena. Testovací pilotka Williamsu Susie Wolffová dostala šanci ve volném tréninku na Velkou cenu Velké Británie, ale po čtyřech kolech ji zastavila porucha motoru.

  • 79. Fotbalista předběhl šampiony

    Devon AllenFoto Profimedia.cz

    O šok pro všechny atlety se postaral na mistrovství USA Devon Allen. Hráč amerického fotbalu na univerzitě v Oregonu získal titul na trati 110 m př., když díky času 13,16 porazil i nejlepší duo z MS 2013 – Davida Olivera a Ryana Wilsona

  • 78. Old School Totti

     

    Francesco Totti, věčný kapitán fotbalistů AS Řím, nejenže mazáckým obloučkem zajistil týmu remízu v aréně Manchesteru City, ale povalil i rekord Ligy mistrů jako nejstarší střelec: v 38 letech a 3 dnech překonal Ryana Giggse.

  • 77. Super Bowl? Super běh!

    Percy HarvinFoto Profimedia.cz
     

    Hvězdou letošního Super Bowlu se stal Percy Harvin, kick returner Seattlu. Muž, který byl v roce 2009 pozitivně testován na marihuanu, se prohnal kolem deseti obránců Denveru a po běhu přes celé hřiště zaznamenal touchdown. Seahawks smetli Broncos 43:8.

  • 76. Rekordní návštěvy

    Slavnostní ceremoniál v Minsku při MS v hokejiFoto Michal Beránek (Sport)

    Hokejové mistrovství světa v Bělorusku měnilo po 10 letech historické tabulky v návštěvnosti. Turnaj během 64 zápasů vidělo 640 044 diváků, v průměru 10 001 na utkání. Česko si může rekord vzít zpátky už v květnu.

  • 75. Koruna pro Jaroše

    Sbírka je kompletní! Radek Jaroš zdolal i poslední himalajskou osmitisícovku.Foto ČTK

    Český horolezec Radek Jaroš se letošním zdoláním K2 zařadil po bok legend svého sportu. Jako teprve patnáctý člověk vystoupil na všech 14 osmitisícovek a získal „Korunu Himálaje“.

  • 74. „K čemu je ti sakra dres?!“

    Reakce Zlatana Ibrahimovice na prosbu trenéra mentálně postižených fotbalistů Švédska, který chtěl dražbou nejen jeho trikotu získat příspěvek na cestu na MS do Brazílie. „Ibra“ vzápětí letenky pro výpravu za víc než milion korun zaplatil sám.

  • 73. Vězení za volejbal

    Íránská studentka Ghoncheh Ghavamiová byla odsouzena na rok do vězení za to, že chtěla jít na zápas Světové ligy volejbalistů. V této zemi mohou do hlediště pouze muži a podle soudu tím prý šířila propagandu proti režimu. S reakcí ale přišla i Mezinárodní volejbalová federace, která Íránu vzala pořadatelství MS do 19 let.

  • 72. Dobrý skutek: roční stop!

    Německý bobista Manuel Machata dostal roční zákaz startu a pokutu 5 tisíc eur od národní federace za to, že na olympiádě v Soči půjčil své nože ruskému pilotovi Alexandru Zubkovovi. Ten díky tomu získal zlatý double, zatímco Němci vyšli medailově naprázdno.

  • 71. 6:0, 5:0, 30:0…

    Andy MurrayFoto Profimedia.cz
     

    Utrpení Andyho Murrayho na tenisovém Turnaji mistrů se blížilo k abnormálně trpkému konci: Roger Federer byl pouhé dva míče od završení dvou kanárů, ale zkazil volej, a Skot v londýnské O2 Areně při vlastním servisu povstal k zisku vysněného gamu.

  • 70. Vzpoura menších i nejmenších

    Prvotřídní šok v kvalifikaci. Fotbalisté Řecka prohráli s Faerskými ostrovy.Foto Koláž iSport.cz
     

    Podivný fotbalový podzim na startu kvalifikace EURO 2016: mistři světa z Německa selhali v Polsku (0:2), bronzoví Nizozemci v Česku (1:2), španělští obhájci titulu na Slovensku (1:2), Albánie udeřila v Portugalsku a Faerské ostrovy v Řecku (oba 1:0). Co nás ještě čeká?

     

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud